Због изузетно неповољне епизоотиолошке ситуације у земљама у окружењу (Румунија, Бугарска, Мађарска) и ширења Aфричке куге свиња, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Управа за ветерину издало је Наредбу о предузимању мера за спречавање уношења, појаве, откривања, ширења, сузбијања и искорењивања заразне болести Афричке куге свиња (Pestis suum africana) у Републику Србију (Сл. гласник РС бр. 6/19).

Ветеринарски специјалистички институт Пожаревац, као део Регионалног кризног центра за спречавање појаве, праћење кретања и контроле заразне болести Aфричкe кугe свиња, предузима низ свакодневних активности у сарадњи са ветеринарском инспекцијом, ветеринарском службом на терену и ловачким друштвима на територији Браничевског и Подунавског округа. Обновљен је магацин средстава намењених за сузбијање, нарочито опасних заразних болести, ажуран списак мобилних екипа, појачан активан надзор.

Kако се ради о веома опасној заразној болести домаћих и дивљих свиња, код које не постоји могућност лечења нити превентивна вакцинација, неопходно је да се свака сумња у што краћем року пријави надлежном ветеринару, ветеринарском инспектору.

На сајту Управе за ветерину, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде налазе се ближе информације, брошуре и упутства намењенa за произвођаче, ветеринаре, ловце и све заинтересоване стране, о Афричкој куги свиња http://www.vet.minpolj.gov.rs/srb/africka-kuga-svinja.

                                                                 

Одељења за епизоотиологију ВСИ Пожаревац

 Dr sci Милена Живојиновић

                                                     Spec dr vet Славонка Стокић Николић

 

                                                                 

Share.

Comments are closed.

Skip to content