2020-05-01T12:12:45+02:00 1. маја, 2020. 12:12 |

Оплођење и физиологија трудноће (2. део)

У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ, У ОКВИРУ ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

У оквиру Школе родитељства, која постоји при Дому здравља Пожаревац већ неколико година, са координаторком др Весном Лакић, спец. гинекологије и акушерства, настављамо разговор на тему „Оплођење и физиологија трудноће“:

– Основни предуслови настанка оплођења су постојање овулације код жене, проходност јајовода и нормалан налаз спермограма мушкарца. Под овулацијом, односно плодним данима, подразумева се прскање зреле јајне ћелије у трбушној дупљи и њен улазак у јајовод. У њему долази до оплођења, односно, спајања јајне ћелије и сперматозоида и формирања зигота – новог бића. Он се даље дели на два дела простом деобом и геометријском прогресијом се формира лоптаста формација у виду купине – морула, али се не увећава. Путовање кроз јајовод према материци траје око 3 дана. Оплођена јајна ћелија се усађује у слузокожу материце – ендометријум предњег или задњег зида материце и тај процес се назива имплатација. Формира се децидуа од које ће се касније издиференцирати постељица и плодови овојци. Убрзаним растом, крајем трећег месеца трудноће, овулум испуњава материчну шупљину, објашњава др Лакић.

ФОРМИРАЊЕ ЕМБРИОНА

   Др Весна Лакић

Кажемо да је трудноћа настала од момента усађивања оплођене јајне ћелије-овулума у слузокожу материце. Даљом диференцијацијом ћелија од овулума се формира зачетак – ембрион. На њему разликујемо спољни део – трофобласт, унутрашњи део – ембриобласт и између њих се формира шупљина бластоцисте. У ембриобласту се ствара горња амнионска шупљина и доња шупљина жуманчане кесе. Овулум се диференцира на спољашњи и унутрашњи слој ћелија.

– Спољашњи слој – трофобласт је обрастао чупицама које касније нестају, осим у делу где се спаја са базалном децидуом, тзв. чупасти хорион са којом трећег месеца формира постељицу. Унутрашњи слој – ембриобласт формира се ексцентрично унутар трофобласта и има сва три клицина листа у виду концентричних кругова: ектодерм, мезодерм и ендодерм од којих се формирају  сви органи и ткива плода, наставља др Весна Лакић:

– Развој ембриона са формирањем зачетка свих органа назива се органогенеза. На плоду и у њему су формирани сви органи које поседује одрасла јединка. Из горњег дела  спољашњег ектодерма настаје унутрашња плодова опна. Из доњег дела спољашњег ектодерма настају: кожа, коса, нокти, знојне и лојне жлезде и нервни систем, мозак, продужена и кичмена мождина. Из средњег мезодерма настају сва потпорна ткива: коштани систем, масно и везивно ткиво, крв, крвни судови и срце. Из унутрашњег ендодерма настају: дигестивни тракт, јетра, панкреас. 

Када говоримо о томе шта у ствари чини трудноћу  подразумевамо саставне делове овулума, а то  су: постељица, пупчана врпца плода, плодови овојци, плодова вода и плод.

ПРВИХ ДВАНАЕСТ НЕДЕЉА ТРУДНОЋЕ

Штетни фактори

„У првих 12 недеља трудноће плод се налази у процесу формирања ткива и органа тзв. органогенези и тада је најосетљивији на утицаје штетних фактора који овај процес могу да поремете. На пример: бактеријске или вирусне инфекције, зрачења, лекови, наркотици, никотин, алкохол и др. Ово треба посебно нагласити да би се разумело зашто долази до настанка аномалија у развоју плода“, истиче др Весна Лакић, спец. гинекологије и акушерства.  

ПОСТЕЉИЦА И ПУПЧАНА ВРПЦА

Постељица (placenta) je орган овулума који се ствара крајем трећег месеца трудноће спајањем чупастог хориона и базалне децидуе. На крају трудноће је овалног облика, тежине око 500 гр, пречника 16 до 20 цм и дебљине 16 до 20 мм у средишњем делу. Састоји се из 16 до 20 режњевитих котиледона. Са ње полази пупчна врпца према плоду. Страна према плоду (pars foetalis) је покривена амнионом, глатка и сјајна. Страна окренута ка мајци (pars materna) је режњевита, глатка и тамноцрвене боје. Постељица врши целокупну  размену хранљивих материја и гасова између крвотока мајке и крвотока плода. Врши улогу плућа, бубрега, дигестивног тракта и ендокриних жлезда плода и уједно сама секретује одређене хормоне.

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу.

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs, а током ванредног стања препоруке стручњака пратите путем новина „Реч народа“. 

Др Весна Лакић истиче да је постељица веома важан орган трудноће и има више функција међу којима треба нагласити следеће: 

– Нутритивна- хранљива функција, снабдева плод енергетским и градивним материјама. Респираторна – дисајна функција, кисеоник из крви мајке прелази у крв плода, а враћа се угљен диоксид. Екскреторна функција – излучивња, сви штетни и непотребни продукти плода се путем ње транспортују у крвоток мајке. Штити од инфекције – заштитна, јер је селективно пропустљива,  не пропушта бактерије али не спречава продирање вируса и токсина. Секреторна функција, ствара хормоне који одржавају трудноћу. (BHCG-дијагноза трудноће ). 

Пупчана врпца плода (FUNICULUS UMBILICI) је орган који спаја плод и постељицу. Кроз пупчаник који у себи садржи две артерије и једну вену и обавијен је амнионом – глатком мембраном, обавља се крвоток између мајке преко постељице и плода. Растом и развојем плода расте и пупчаник у дужини и дебља тако да код терминске трудноће је дебљине малог прста и дуг око 50 цм.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.

 

А. М.

 

Наставиће се