2020-05-15T00:03:15+02:00 10. маја, 2020. 15:01 |

Оплођење и физиологија трудноће (3. део)

У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ, У ОКВИРУ ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

У оквиру Школе родитељства пожаревачког Дома здравља, на тему „Оплођење и физиологија трудноће“, настављамо разговор са др Весном Лакић, спец. гинекологије и акушерства и координаторком овог пројекта који се реализује уз подршку Министарства здравља, Владе Републике Србије и Светске банке. 

ПЛОДОВИ ОВОЈЦИ И ПОДОВА ВОДА

Плодови овојци су опне у виду мембрана које тесно належу на унутрашњу површину материце и затварају јајолик простор испуњен плодовом водом у којем плива плод. Оне су  приљубљене једна уз другу, раздвојене танким слојем растреситог ткива, објашњава др Лакић и наставља:  

– Разликујемо спољашњу плодову опну (chorion) и унутрашњу (amnion). Очуваност целовитости ових танких мембрана омогућава очување плодове воде, штити од инфекције, а тиме и очување трудноће. Превремено прскање плодових овојака (инфекција, контракција, траума) изазива завршетак трудноће пре термина чији исход зависи од старости трудноће и виталности плода. 

ПЛОД ИЛИ ФЕТУС

Плодом или фетусом назива се заметак након пуна три месеца трудноће или 12 НГ. Плод се брзо развија и расте у дужину, да би на крају трудноће био дуг око 50 цм и тежине око 3.000 гр. Растом и развојем добија у тежини. На крају трећег месеца дугачак је око 9 см, тежак око 20 гр, сви органи су формирани, пол је диференциран и личи на човека. До краја деветог месеца дуг је око 45 цм са тежином од око 2.500 гр.

Плодова вода (LIQUOR AMNII) je бистра и провидна или лако замућена течност која се налази између плодових овојака и плода. Представља противтежу тонусу материчног мишића, штити плод од удара и срашћивања са амнионском мембраном и омогућава покретљивост плода. 

Др Весна Лакић

– Плодова вода се највећим делом ствара у амниону и доказано је да се стално ресорбује и обнавља. При крају трудноће количина  износи од 1.000 до 1.200 грама. У њој се налазе: епителне ћелије коже плода, длачице и громуљице сирастог маза који прекрива кожу плода, ћелије амниона, громуљице меконијума и соли мокраћне киселине.

– Код пренесене трудноће њена количина се смањује. Код патње плода када је он угрожен због недостатка прилива кисеоника из разних разлога долази до пражњења садржаја деб. црева плода – плодова вода се замућује и богата је штетним материјама. На почетку порођаја у доба ширења грлића материце део плодове воде и овојака, који се налазе испред предњачећег дела плода, назива се водењак. 

– Водењак се клинасто увлачи у канал грлића материце и потпомаже његово ширење. Очување целовитости водењака чува и плодову воду, омогућава нормалне покрете плода и штити га од усходне инфекције у току трудноће и порођаја. До прскања плодових овојака може доћи у пределу водењака или на неком другом месту спонтано или намерно од стране акушера у порођају. Прскање узрокује отицање плодове воде и ретракцију мишићног зида материце око плода  и појаву материчних контракција које по правилу доводе до прекида трудноће. У зависности од старости трудноће када је дошло до прскања и зрелости плода зависи и исход трудноће.

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу.

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs, а током ванредног стања препоруке стручњака пратите путем новина „Реч народа“. 

ДИЈАГНОЗА ТРУДНОЋЕ

Стање трудноће изазива промене у организму жене које називамо знацима трудноће и на основу којих постављамо дијагнозу трудноће. Они могу бити несигурни, вероватни или сигурни, што појашњава наша саговорница др Весна Лакић:

– Анамнеза или узимање општих података о изостанку менструалног циклуса је основ за постављање сумње на трудноћу. Важни су сви подаци које жена каже о својим болестима и стањима које је претходно имала, као и о болестима у породици која имају значај за наслеђивање. Објективни преглед труднице спроводи се гинеколошким прегледом који даје увид у локални налаз.

– Дијагностички тестови трудноће могу се радити из урина или из крви ради потврде о присуству хормона трудноће. Након тога се спроводи ултразвучни преглед мале карлице како би се утврдила трудноћа и њено место.

– Несигурни знаци трудноће су узроковани променама у психичкој сфери жене, услед трудноће који се могу у њој јавити, али и у другим стањима – нису специфични за њу. Ту спадају и знаци од стране органа за варење као што су: прохтеви за киселим јелима, појачње осетљивости чула мириса и осећаји мириса који други не запажају, мучнина, повраћање. Психићки знаци могу бити: лаке и брзе промене расположења, склоност депресивним реакцијама, плачљивост, поспаност, трњења, неуралгије… Промене у спољашњем изгледу су увећање трбуха и кукова, пигментације појединих делова коже и сл. Јављају се у трудноћи, али и у другим стањима. 

– Вероватни знаци трудноће су промене на дојкама и полним органима жене: изостанак менструације, ливидитет и набубрелост спољних гениталија, вагине и грлића материце, увећање и размекшање материце, увећање дојки и појава млека – колострума, који се у дојкама налазе у трудноћи, али и у неким другим стањима.

– Сигурни знаци трудноће потичу од плода и  релативно касно се јављају, после четвртог месеца трудноће. Ту спадају: опипавање делова плода у трбуху мајке, опипавање и запажање покрета плода, слушање срчаних тонова плода, слушање шума пупчане врпце, налаз скелета плода при рендгенском снимању, ултразвучни налаз трудноће након пете недеље, налаз феталног ЕКГ налаза у каснијим месецима трудноће.

– При давању анамнестчких података важно је да жена каже све о садржају претходних трудноћа, њиховом току и исходу, о претходним болестима, операцијама, алергијама, зависностима до сада (никотин, алкохол, наркотици). Важни су подаци о болестима и аномалијама у породици. Трудница не треба да скрива коришћење лекова, токсичних супстанци у периоду од зачећа и до постављања дијагнозе трудноће. Гинекологу је то важно да би знао која би све испитивања требало да спроведе, истиче др Лакић.

Наставиће се

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.

А. М.