2020-06-07T10:34:43+02:00 7. јуна, 2020. 10:33 |

Оплођење и физиологија трудноће

ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА ДОМA ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ, У ОКВИРУ ДРУГОГ ПРОЈЕКТА РАЗВОЈА ЗДРАВСТВА СРБИЈЕ

За трудницу су важни брига о физичком и менталном здрављу, правилно облачење, адекватне активности, разумевање и подршка околине. У много чему поменутом значајна је улога партнера, као и осталих блиских особа. О свему томе разговарамо са специјалистом гинекологије и акушерства др Весном Лакић и одговорном сестром за здравствену заштиту жена Слађаном Јовановић.

 


ЛИЧНА И МЕНТАЛНА ХИГИЈЕНА

Начин и редовност одржавања личне хигијене врло су важни за труднице, наглашава одговорна сестра Јовановић, и додаје:

– Када говоримо о личној хигијени, спољне гениталије би требало прати топлом водом и сапуном или купком која не исушује кожу и слузокожу. Због измењеног хормонског статуса  појачана је вагинална секреција. Забрањена су вагиналана испирања иригатором, јер могу проузроковати вагинални побачај. Дозвољено је свакодневно туширање и купање у кади и отвореним водама до половине трудноће, касније не.У трудноћи су дозвољене превентивне и куративне посете стоматологу ради хигијене усне дупље, десни и зуба.

       Слађана Јовановић,                       одговорна сестра

– Посебну пажњу посветити неговању дојки и брадавица. Одржавати чистоћу коже и неговати је кремама, јер због увећања и бујања млечних жлезда због хормона трудноће, као и бујања везивног ткива, могу настати стрије. Дакле, важна је нега брадавица и лагана масажа и извлачење, уколико су увучене и неразвијене. Брадавице би требало посебно неговати након порођаја: одржавање чистим и сувим, мастима које у себи садрже средства за негу коже попут пантенола. Требало би водити рачуна о правилном дојењу и тако спречити настанак прскотина – рагада, које су улазна врата за инфекцију која има за последицу запаљење ткива дојки, објашњава одговорна сестра Слађана Јовановић, и наставља:

– Правилно облачење у трудноћи је веома важно. Одевање треба прилагодити годишњем добу и старости трудноће. Одећа треба да буде од природних ма теријала, да не стеже, довољно комотна и да осигурава телесну топлоту. Потребно је да трудница носи грудњак који подупире и не стеже дојке и тиме онемогућава њихово истезање. Такође је дозвољено облачење појаса за труднице ради појачавања трбушног зида, који равномерно подупире трбушни зид, пружа ослонац плоду и спречава настајање тзв. Висећег трбуха.

– Обућа би требало да буде комотна и да не стеже, због отока који се јављају при крају трудноће. Потпетице треба да буду стабилне и не превише високе, јер оне повећавају постојећу природну закривљеност кичме према напред и могу довести до болова у крстима, каже Јовановић, наглашавајући значај и менталне хигијене:

– Труднице се лако узбуде,лако мењају расположења, раздражљиве су и плачљиве, расуђују и често реагују неадекватно и потпуно различито него ван трудноће. На то наша саговорница истиче да би породица, пријатељи, особе на послу, требало да имају толерантнији став и пуно разумевања на преосетљивост реакција трудница, чак и када у томе претерују.

Препорука струке је да се са Школом родитељства почне у првом триместру трудноће. Она је бесплатна и намењена трудницама које живе на територији Града Пожаревца, без обзира на то где контролишу трудноћу.

Школа родитељства налази се у оквиру Службе за здравствену заштиту жена Дома здравља Пожаревац, под координацијом др Весне Лакић, специјалисте гинекологије и акушерства. Распоред активности и контакт телефони доступни су на сајту Дома здравља www.dzpozarevac.rs, а препоруке стручњака можете пратите и путем новина и портала „Реч народа“. 

ФИЗИЧКА АКТИВНОСТ И РАД

Др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства

Трудноћа је физиолошко стање, дакле, није болест. Отуда је дозвољено обављање свакодневних уобичајених послова.

– Трудница не треба да ради тешке физичке послове и у условима који могу неповољно утицати на плод у периоду органогенезе као што су хемијска испарења, контакт са инфективним материјалима, зрачењем и сл. Трудница нe треба да ради ноћу, не треба дa ради прековремено и не треба да дежура. На 6-8 недеља од порођаја требало би да обустави сваку професионалну активност, јер може бити изложена ризику превременог порођаја, наглашава др Весна Лакић, специјалиста гинекологије и акушерства, и наставља:

У трудноћи је пожељна и корисна физичка активност која омогућава одржање телесне кондиције.

– Сви спортови који не оптерећују организам дозвољени сутрудницама са нормалном трудноћом, које нису склоне спонтаним побачајима и које не узимају терапију за одржавање трудноће. Добри су шетња, лака партерна гимнастика, пливање и вежбе које јачају трбушну мускулатуру и мишиће карличног дна који учествују у порођају.

– У акушерским центрима и у оквиру Школе родитељства организују се посебне групне вежбе за труднице у оквиру психофизичке припреме трудница за порођај. Забрањује се бављење спортом ради спортских такмичења. Забрањују се тешке и грубе гимнастичке вежбе, тешке спортске дисциплине, вожња бицикле, јахање коња, вожња мотоциклом и мотором. Забрањује се активно вежбање трудницама које имају у акушерској анамнези податке о стерилитету, спонтане и претходне патолошке трудноће и које узимају терапију за одржавање трудноће. Њима се телесна активност ограничава и треба да су под сталним надзором свог лекара. Забрањују се дуга путовања како би се избегао евентуални спонтани прекид трудноће. У трећем триместру се не препоручују путовања авиопревозником.

ДОБИЈАЊЕ У ТЕЖИНИ

Трудницама се не препоручује превелико и нагло добијање у телесној тежини. За прво тромесечје по пола килограма месечно, укупно 1,5 кг. У другом тромесечју не треба да буде веће од 1,5 кг месечно. У трећем тромесечју требало би око 1 кг месечно. Укупно повећање оптимално износи 8 до 10 кг.

ПОЛНИ ОДНОСИ

Полни односи нису забрањени женама са нормалном трудноћом, каже др Лакић и објашњава:

– Полни односи су дозвољени, јер они не могу да штете мајци и плоду. Ако се ради о првим недељама трудноће и појави симптома нестабилности као што су крварење и болови, односи се не препоручују док се симптоми не стабилизују. Полни односи се не дозвољавају уколико трудница има у претходној прошлости спонтане или хабитуалне побачаје. На шест недеља од термина порођаја требало би обуставити полне односе, јер могу довести до прскања водењака пре времена, инфекције и превременог порођаја. Због добијања у тежини, промене фи-зичког изгледа, труднице се често, нарочито при крају трудноће, осећају непожељно у сексуалном смислу. Потребна им је већа подршка, љубав и разумевање партнера.

ПУШЕЊЕ У ТРУДНОЋИ

Никотин и други отрови из дуванског дима директно пролази кроз постељицу и штетно делују на плод. Због сужавања крвних судова, смањења протока крви ка плоду, долази до патње плода и застоја у интраутерином развоју. Последице су превремено старење постељице, спорији раст плода, чешћи спонтани побачаји, превремено одлубљивање постељице, појава хипертензије и др. На рођењу су та деца мање телесне масе, мање отпорности на спољашње утицаје, имају проблеме са дисањем и сл.

Наставиће се….

А.М.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије преко Владе Републике Србије из средстава зајма Светске банке.

Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове Другог пројекта развоја здравства Србије и Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије, Владе Републике Србије или Светске банке.