2020-01-02T11:24:37+01:00 2. јануара, 2020. 11:24 |

ОПШТА БОЛНИЦА ПОЖАРЕВАЦ: Нови медицински апарати

Година коју смо испратили за Општу болницу Пожаревац била је година опремања, током које су у ову установу стигли бројни апарати за унапређење дијагностике и лечења пацијената Браничевског округа.

По спроведеним јавним набавкама Министарства здравља, болница је добила вредну опрему, међу којима се извајају ултразвучни апарат, лапароскопски стубови за колоректалну хирургију, апарат за анестезију, видео дуоденоскоп…

 


-Нови ултразвучни апарат који је добила радиолошка служба, са линераном и конвексном сондом високих резолуција, вредан 6, 6 милиона динара, је релативно нова генерација ултразвучних апарата који омогућава прецизну дијагностику у прегледима трбуха, карлице, дојки, врата, штитасте жлезде, меких ткива, као и доплер прегледе крвних судова периферије и унутрашњих органа. Постојеће сонде имају високу резолуцију, са одличном контрастном сликом и могућност мерења бројних потребних параметара у току прегледа. Ово је одличан апарат који је прилично унапредио, убрзао и олакшао овај сегмент дијагностике. Права је ствар за лекаре, а пре свега за пацијенте, каже в. д. директора Опште болнице Пожаревац др Данко Николић.

Данко Николић

Набавком новог лапароскопског стуба за колоректалну хирургију, чија је вредност 15.733.955,40 динара, добијен је апарат нове генерације са великом резолуцијом слике, што омогућава сигурније извођење лапароскопских операција које су до сада рађене у болничком Одељењу хирургије.

Набавком новог видео дуоденоскопа у износу од 2.268.000 динара и поправком гастроскопа која је коштала око 650 хиљада динара, а коју је омогућило Министарство, хирурзи Болнице су у прилици да изводе и лапароскопске операције тумора дебелог црева, желуца, као и компликованије лапароскопске захвате.

-Служба анестезије, за потребе оперативног лечења и периоперативног интензивног лечења, добила је апарат за анестезију Персус А500, произвођача Драгер, који вреди око 5 милиона динара. Он представља најсвременији анестезиолошки апарат на европском тржишту и значајно ће повећати квалитет лечења наших пацијената, као и број оперисаних пацијената, каже Николић и додаје:

-Наведеним апаратима значајно су осавремењене службе радиологије и анестезије, као и хируршко одељење Опште болнице Пожаревац, а тренд набавке нове опреме и апаратуре за дијагностику и лечење, планирамо да наставимо и у години пред нама, како бисмо грађанима омогућили што бољу здравствену заштиту на нивоу округа, најављује директор Николић.