2019-04-24T09:47:09+02:00 24. априла, 2019. 09:45 |

ОПШТA БОЛНИЦA ПОЖАРЕВАЦ: Спремни за законске новине

У Општој болници Пожаревац све је спремно за примену новина које доноси Закон о здравственој заштити, како сазнајемо од директора ове установе др Данка Николића.

Упоредо се реализује пројекат реконструкције Нове болнице у оквиру прекограничне сарадње. Такође је започет још један ИПА пројекат намењен опремању лабораторије за патологију, док се средствима надлежног Министарства и донацијама наставља опремање одељења.

 

УСКОРО ВРЕДНОВАЊЕ ПРИКАЗАНОГ РАДА

                                                                      Директор пожаревачке Болнице др Николић

У здравству су у овом моменту од велике важности доношење новог Закона о здравству и Закона о здравственом осигурању. Директор пожаревачке Болнице др Николић истиче да ће то донети бројне измене, као и да је наша Болница доста добро котирана у Србији:

– Од 1. јануара почели смо да функционишемо по дијагностичким сродним групама (DSL), што подразумева другачију организацију рада, обавезу вршења тачног фактурисања комплетне услуге са свим релевантним подацима о лечењу и слично. Надаље ће бити вреднован сваки приказан рад. Ове године, по Закону, имаћемо 95 посто сталних прихода и 5 посто варијабилних, док ће идуће године проценат варијабилних трошкова бити повећан, каже др Николић и додаје:

Од нас зависи да ли ћемо зарадити тих 5 посто од дохотка фирме. Онај ко ради добиће плату, а онај ко не ради имаће умањење. Већ смо имали припремни период, обуке и формирали тим за спровођење тог система. Према прелиминарним резултатима, наша болница је доста добро котирана, јер се налази међу првим општим болницама у Србији.

  Иначе, у претходном периоду је извршена ревизорска контрола рада болнице у Пожаревцу. Коначни извештај се очекује у мају, али према речима ревизора, ова установа завређује похвале.

У оквиру пројекта прекограничне сарадње, тренутно се приводе крају тендери за радове на реконструкцији Нове болнице. Упоредо је у току још један ИПА пројекат чија се реализација очекује до краја године или почетком идуће. Вредност премашује 200.000 евра, а средства су намењена опремању комплетне патолошке лабораторије.

 

ЗА ЕФИКАСНИЈИ СИСТЕМ ЗАКАЗИВАЊА

            Систем заказивања прегледа врши се према IZIS-у. Директор Болнице др Данко Николић указује на то да је у овој установи тај начин рада добро организован, али да су пацијенти који су упућени са примарног нивоа здравствене заштите врло често неадекватно припремљени.

Tо успорава целокупан процес. Проблем је то што многи пацијенти долазе не поштујући систем IZIS. Конкретно, дођу код специјалисте само са упутом, без икакве припреме, без анализа и слично. То би морали да ураде лекари опште праксе, како би систем што ефикасније функционисао, објашњава др Николић и додаје:

            -Оно на чему смо инсистирали по IZIS-у је начин заказивања у терцијарној здравственој установи. У том сегменту је Фонд мало „каскао“ за нама. Тражили су да пацијент мора да донесе упут изабраног лекара, што по IZIS-у није обавеза. Тако да ће убудуће пацијентима бити много лакше, дакле, да не морају да се за упут за даље лечење на терцијарном нивоу поново враћају лекару опште праксе. То ће ускоро ступити на снагу. Међутим, како би све што боље функционисало, врло је вжно да лекари опште праксе на даље лечење пацијента пошаљу припремљеног.

            Једна од промена у здравству даје лекарима могућност да раде допунски у другим здравственим установама, уз одговарајући уговор. Потом, Закон предвиђа формирање здравствених центара, односно, поновно уједињење домова здравља са болницама, што ће доста променити начин рада. Пацијенти ће осетити разлику кроз већу и бољу ефикасност, са мање „шетања“ због упута и слично.

Нова опрема за Болницу   

Пожаревачка Болница једна је од четири у Србији којој је надлежно Министарство доделило средства за потребе опремања. Тако је за први квартал текуће године овој установи додељено 12 милиона динара. Тим новцем обезбедиће се два нова респиратора, апарат за анестезију, топли сто за породилиште и апарат за обраду ткива у патологији.

            Пре неколико дана наша Болница је добила два нова система за ортопедију, у вредности од 6 милиона динара. То ће унапредити рад ортопеда и скратити листе чекања за операције. Од Министарства је добијено и 3 милиона динара за реконструкцију тоалета, одабрани су извођачи и очекује се да почну да раде.

            Болница је добила и донацију за офталмологију у вредности која превазилази 500.000 динара. Како истиче директор пожаревачко Опште болнице др Данко Николић, реч је о ултразвуку за очни преглед, који је неопходан за вршење операција, а донација је добијена захваљујући разумевању др Миодрага Степановића, директора Привредног друштва „Георад“ из Дрмна.

Иначе, у Општој болници Пожаревац, у последње три године, у стални радни однос је запослено нешто више од 150 лица свих образовних профила. Болница је такође конкурисала за слање младих лекара на специјализацију. Ове године ће ићи њих петнаест, док их је тренутно тридесетак већ на специјализацији.

                        А. М.