2020-06-23T10:10:36+02:00 17. јуна, 2020. 10:54 |

Трећи пројекат са Румунима

Кроз трећи пројекат прекограничне сарадње који са румунским партнером остварује Општа болница у Пожаревцу обезбедиће се опремање Одељења патологије и куповина комплетне стандардизоване и дигитализоване лабораторије. То су на прес конфернецији организованој у болници у Пожаревцу прошлог четвртка саопштили директор Опште болнице др Данко Николић и начелник Одељења патологије, др Томислав Јовановић.

Партнери у пројекту су Жупанијска ургентна болница „Plus Branzeu“ из Темишвара, као водећи партнер и Општа болница Пожаревац. Укупан износ средстава је 896 хиљада евра. За пожаревачку болницу опредељено је око 300 хиљада евра, а део неповратних средстава, директне подршке ЕУ износи 762 хиљаде евра.

 Др Данко Николић и др Томислав Јовановић

Циљ пројекта је смањење стопе морталитета оболелих од карцинома дојке и дебелог црева, побољшање квалитета живота пацијената, као и смањење трошкова здравственог система. Опремањем Одељења патологије за основну хистолошку обраду ткива омогућиће се скрининг и рана дијагноза, у случају касног откривања болести постављање коректне клиничке дијагнозе, хистопатолошке и молекуларне, после чега следи спровођење прецизних персонализованих терапеутских протокола, који треба да одреде оптималну терапију и превенцију компликација и рецидива болести.

Назив овог трећег заједничког здравственог пројекта са румунским партнером је „Унапређење контроле туморске патологије кроз развој и спровођење прекограничне сарадње за медицинску изванредност“. Др Томислав Јовановић, начелник Одељења патолагије је на конференцији за јавност објаснио потребу да се управо опрема лабораторија за патологију:

-Патологија је базична дијагностика, у последње време више није довољно само да прегледамо узорке под микроскопом. Овим ћемо стандардизовати лабораторију, имаћемо квалитетније узорке и добру базу да у наредном периоду наша болница можда постане регионални центар за лечење малигних болести кроз унапређење квалитета наших услуга.

Јовановић је објаснио и да се у пожаревачкој болници обрађује ткиво само до једног нивоа, а после се све шаље за Београд на даљу анализу. Додатним опремањем лабораторије и припремом лекара специјалиста анализе ће се радити у болници у Пожаревцу, што ће највише користити и пацијентима и лекарима.

Време одређено за реализацију пројекта је 18 месеци. Директор Опште болнице у Пожаревцу др Данко Николић очекује да буде завршен до краја ове године уз примедбу да то зависи више од румунског партнера који је имао застој у реализацији јер је болница у Темишвару протеклих месеци претворена у ковид центар.

 

ДИРЕКТОР ОПШТЕ БОЛНИЦЕ ПОЖАРЕВАЦ ДР ДАНКО НИКОЛИЋ:

                                   Заокружена сарадња

-Општа болница у Пожаревцу је до сада у потпуности реализовала један пројекат прекограничне сарадње са Румунијом. То је реконструкција и опремање пријемног дела ургентне службе. Други пројекат је у току, по обиму је већи и много значајнији од првог. Један је од највећих у здравству Србије. Реч је о опремању и комплетној реконструкцији нове болнице где ће се добити одељења гинекологије, хирургије, урологије и оперативни блок, што је значајно за ширу околину. Овај пројекат повезује још 12 болница, један од партнера је Министарство здравља Републике Србије, као и два партнера из Румуније, болница из Решице и Научни институт из Темишвара. Овај трећи пројекат који радимо у сарадњи са болницом из Темишвара је веома битан  за опремање Одељења патологије и патолошке лабораторије. Са њим практично заокружујемо сарадњу са Румунима и опремање наше болнице.