2020-07-06T13:59:53+02:00 6. јула, 2020. 13:27 |

Општа болница у Пожаревцу: Од данас у ковид систему

Пожаревачка Општа болница је од понедељка постала Ковид болница која ће примати пацијенте оболеле од корона вируса. У ту сврху обезбeђено је 230 болничких постеља на инфективном и интерном одељењу који су одвојени као „црвена зона“ и потпуно физички засебне целине од такозване „зелене зоне“ где се наставља несметан рад смањеним капацитетом.

-Ако се укаже потреба постоји могућност проширења капацитета за још 10 до 15 кревета за ковид пацијенте. До понедељка, 6. јула, у подне у „црвеној зони“ пожаревачке болнице хоспитализовано је укупно 55 пацијената, 46 из браничевског округа и девет из других крајева, углавном из Београда. Од укупног броја 25 је позитивно на корона вирус, док су остали тестирани и очекују се резултати. Сви имају симптоме који могу указати на присуство вируса, саопштавају из пожаревачке болнице.

У Општој болници на лечењу ће бити само оболели са средњом и лакшом клиничком сликом, код којих не постоји потреба за прикључивање на респиратор, док се тежи случајеви лече у Београду.

Директор опште болнице у Пожаревцу др Данко Николић истиче да је повећан број хоспитализованих грађана Браничевског округа са симптомима коронавируса.

-У последњих пет дана  прима се у просеку по десет пацијената из нашег округа, због чега саветујемо опрез и примену свих прописаних мера заштите, поручује Николић.

Министар здравља др Златибор Лончар изјавио је да је девет пацијената морало да буде транспортовано у Пожаревац, јер су у Београду попуњени капацитети. Од уторка 7. јула, у ковид систем улази и болница на Бањици, док су како је рекао „у резерви“ болнице у Пожаревцу и Смедереву.

Иначе, у наредних 60 дана у болници се одлажу све интервенције за које постоје листе чекања, као што су уградња ендопротезе кука и ендопротезе колена, као и операције катаракте са уградњом сочива. О новим датумима претпостављеног пријема за интервенцију пацијенти се могу информисати на сајту РФЗО.