2019-12-30T09:40:25+01:00 30. децембра, 2019. 09:40 |

ОПШТИНА КОСТОЛАЦ У 2019.: Година капиталних инвестиција

Први човек Градске општине Костолац Серџо Крстаноски истиче да је 2019. година била веома успешна за Градску општину Костолац, што је у складу са стратешким циљем да се сагради уређена Градска општина у којој ће на целој територији бити чисте пијаће воде, канализације, грејања и асфалтираних улица и путева.

– Градска општина Костолац је пример успешне локалне самоуправе, што је резултат добре сарадње са Градом  Пожаревцем, а у циљу остваривања добробити свих  грађана. Поносан сам на све што смо урадили и постигли у 2019. години. Радили смо на побољшању квалитета живота грађана Костолца и околних месних заједница у сваком погледу. Иако година није била нимало лака, успели смо да реализујемо готово све што смо планирали. Надам се да смо оправдали указано поверење и да смо испунили очекивања грађана без чије подршке извршење планова не би било могуће у оволикој мери. Зато се захваљујем суграђанима на указаном поверењу и подршци, уз обећање да ћемо следеће године бити још успешнији, истиче Крстаноски.

УЛАГАЊА ИЗНАД 127 МИЛИОНА

Укупна вредност капиталних инвестиција планираних за 2019. годину премашила је 127 милиона динара и највећим делом се односила на топлификацију, формирање новог дрвореда и израду пројектне документације.

Председник Крстаноски подсећа да се на територији Градске општине Костолац током 2019. године радило на изградњи нове и одржавању постојеће инфраструктуре, са акцентом на комуналној инфраструктури, топлификацији, путној инфраструктури, уређењу јавних површина кроз одржавање и уређење парка, улица и депонија, као и на заштити и очувању животне средине новим пројектом дрвореда.

– Тамо где недостаје пијаћа вода обезбедили смо пројекте за водоводну мрежу, тамо где недостаје канализација урађени су пројекти за канализациону мрежу. Такође се ради на изградњи топлификационе мреже, а изведени су и радови на обнављању путне инфрастуктуре. Иначе, за даљи развој Градске општине, у фокусу нам је и адекватно промовисање туристичких потенцијала и подшка даљем развоју културе и спорта, наводи Крстаноски и додаје да је Градска општина доступна свим грађанима, без обзира где се они налазили и какве проблеме имали.

ПРОЈЕКТИ У 2019. ГОДИНИ

Када је реч о пројектима за инфраструктурне радове, Крстаноски наглашава да су захваљујући ЈКП „Водовод и канализација“ из Пожаревца обезбеђени пројекти за нову водоводну мрежу у четири улице у насељима Колиште и Канал.

  • У насељу Колиште, у улицама Николе Пашића, други део, и Николе Пашића, трећи део, док су на Каналу пројекти урађени за улице Војводе Степе и Светосавску.

Градска општина Костолац обезбедила је и пројектну документацију са идејним и главним пројектима за извођење радова, студијама изводљивости канализационе мреже за 24 улице:

  • У Дидином насељу то су улице Вука Караџића 1, 2. и 3. део, Сутјеска 2. део, Хајдук Вељкова, Ивана Косанчића 1, 2. и 3. део, Колубарска, Станоја Главаша, као и ФЦ станица у Дидином насељу) и на крају у насељу.
  • У Колишту за улице Војводе Путника 2. део, Партизанско сокаче, Краља Петра 2. део, Краља Петра 3. део.
  • У насељу Канал реч је о улицама Михајла Пупина, Ђорђа Вајферта, Десанке Максимовић, 1. и 2. део, Милоша Обилића 1. део, Светосавској, Војводе Степе, Базенској, Миленка Стојковића, уз израду нове фекално – црпне станице.

У току је израда пројекта за фекалну канализацију Села Костолца, са два система за пречишћавање отпадних вода.

Што се тиче топлификације, завршена је пројектна документација ширења топлификационе мреже у селу Острову. То је један од највећих капиталних пројеката у наредном периоду од 4 године, трасе дуже од 7.600 метара и са више од 250 прукључака у селу, као и у насељима Плажа и Виногради.

Сумирајући резултате у 2019. години, Крстаноски подсећа на реализацију и других  капиталних инвестиција. То су реконструкција фасаде МЗ Петка у вредности од  2.000.000 динара, набавка  вештачке  траве (за мали фудбал) у вредности  од 2.000.000 динара, новогодишња расвета и декорација у вредности од 3.600.000, скулптура Ђорђа Вајферта вредна 1.080.000 динара и унутрашње уређење спортске хале у Костолцу, у вредности од 7.800.000 динара, која обухвата и постављање 600 ПВЦ столица за седење.

Један од приоритета у 2019. години била је заштита и очување животне средине, тако да се радило на одржавању зелених површина, уређењу централне депоније и уклањању дивљих депонија, као и решавању питања пепелишта, које већ предуго ствара озбиљне еколошке проблеме:

– Захваљујући јавним радовима Националне службе за запошљавање, сваког дана смо радили на чишћењу делова Костолца и можемо рећи да Костолац никада није био чистији и уреднији као ове године, додаје Крстаноски.

Каже да је током 2019. године, укупна одржавана зелена површина  113.850 метара квадратних, на 26 локација. Током године вршено је механичко уништавање амброзије на око 400.000 метара квадратних, на 46 локација на подручју целе Градске општине.

Током протеклих дванаест месеци водило се рачуна и о младима, између осталог кроз издвајање средстав за развој спорта и финансирање спортских клубова:

– Из буџета Градске општине издвојено је 25 милиона динара за финансирање спортских клубова са територије ГО. На тај начин доприносимо развоју спорта и дајемо подстицај младима да се посвете здравом начину живота, каже Крстаноски.

Сумирајући годину за собом, посебно указује и на конструктиван рад Већа Градске општине Костолац, са више од 30 заседања и донетих 230 закључака, што је, како наводи, још један од показатеља да локална власт јесте сервис грађана. 

ШИРЕЊЕ ТОПЛИФИКАЦИЈЕ

Председник Крстаноски указује на то да се осим пројектне документације, радило и на ширењу топлификационе мреже, а комплетна инвестиција износи 65.000.000 динара. Та средства су усмерена на:

  • изградњу топлификационе мреже у кругу пијаце, у вредности од 40.000.000 динара за мрежу од 832 метра и 55 прикључака;
  • топлифицирање Базенске улице на Каналу, у вредности од 12.000.000 дин, у дужини од 500 метара, са 22 прикључка, као и
  • изградњу топлификације у Кобаловој улици у Селу Костолцу, у вредности  од 13.000.000 динара за 230 прикључака. 

ПУТНА ИНФРАСТРУКТУРА

Када је реч о путној инфраструктури, током 2019. године реконструисано је више од 3.500 метара улица, уз 600 метара тротоара, у вредности од 70 милиона динара.

У Костолцу су урађене једна деоница Трудбеничке улице и део Улице Боже Димитријевића, од спортске хале до костолачког хотела, у дужини од 470 метара, са тротоарима. Затим, Улица Николе Тесле у дужини од 400 метара. Асфалтирана је и Улица Стевана Немање, у дужини од 300 метара, од хотела до спортске хале. Проширена је Улица Јована Дучића на деоници ка костолачкој плажи „Топољар“. Улица Николе Граонића тренутно је у фази реконструкције, на потезу од Боже Димитријевића до почетка Поречке улице, у дужини од 124 метра, а завршетак је планиран до краја текуће године.

У насељу Канал завршено је асфалтирање Улице Девет Југовића, у дужини од 220 метара.

У селу Острово реконструисан је део пута дужине 550 метара у Улици Лоле Рибара, а у селу Петка је насуто 800 метара Улице Боже Димитријевића.

У Кленовнику су реконструисане две улице, Саве Ковачевића у дужини од 300 метара и Улице Милоша Обилића у дужини од 270 метара. 

КОСТОЛАЧКИ НАДВОЖЊАК

Као један од горућих проблема у Костолцу, председник Градске општине Крстаноски истиче надвожњак, који је због старости, дотрајалости и опасности за грађане, а нарочито за децу која користе двориште основне школе, затворен за саобраћај.

– Поднели смо иницијативу Огранку „ТЕ-КО Костолац“, односно ЕПС-у, да нам без накнаде буде пренет мост у власништво. Тако смо после 40 година коначно добили мост на поклон и извршили примопредају, тако да можемо приступити процедури за његово уклањање, објашњава Крстаноски, и додаје: – Град Пожаревац улази у законску процедуру да у Првомајској улици буде изграђена модерна саобраћајница са кружним током, заштитним оградама, лед расветом и кишном канализацијом, што је трајно решење.

Највећа реализација инвестиција од оснивања Градске општине

Градска општина Костолац, током 2019. године, реализовала је више од 70 посто капиталних инвестиција, чиме је, како истиче председник ГО Серџо Крстаноски, још један корак напред у стварању уређене и модерне костолачке општине.

Како се наводи, остварена је највећа реализација капиталних инвестиција од самог оснивања Градске општине Костолац, 2010. године. У том смислу је костолачка ГО пример доброг рада, јер је за само 12 месеци остварила резултате на којима јој могу позавидети многе локалне самоуправе. Оцена у финалу календарске године и надомак деценијског јубилеја Градске општине Костолац је да таква реализација не би могла бити постигнута без успешног модела рада, залагања и вођења од стране председника Серџа Крстаноског и добре сарадње са председницом Скупштине ГО Костолац Миленом Церовшек и других сарадника.

ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Крстаноски наглашава да је започето и решавање још једног од костолачких проблема, а то је дрворед у Костолцу, који је посађен пре 40 и више година и није одржаван, нити је стручно орезиван, а поједина исечена стабла нису замењена новим.

За те потребе је београдски Институт „Јарослав Черни“, 2017. године, урадио пројекат формирања новог дрвореда. Ове године је започета прва фаза у оквиру које се ради орезивање дрвећа, сеча и замена болесних стабала. У другој фази, у марту 2020. године, следи вађење пањева, припрема за садњу и садња нових садница, уз адекватно одржавање и заливање.

Председник Серџо Крстаноски истиче да је циљ пројекта да се за 18 месеци засади  више од 1.700 нових стабала, затим, да се извади 260 пањева, ореже 160 стабала која праве проблем крововима зграда, саобраћајницама и улицама, као и да се замени 80 болесних стабала.

– На тај начин ће се добити већа површина под зеленилом. Преко 60 посто нових зелених површина на територији Градске општине. Тиме ће бити смањена загађеност ваздуха, сачуваће се безбедност објеката, саобраћаја и најважније грађана, а Костолац ће постати права зелена оаза, далеко лепшег изгледа, истиче председник Градске општине Костолац.

Р. Н.