У Општини Кучево отворена су нова радна места, интензивирана улагања у инфраструктуру, образовање приближено потребама локалне привреде, настављена подршка пољопривредницима и предузетницима, посебна пажња посвећена је екологији и начињени су помаци у сфери туризма.

Када се резултати сумирају, текућа година у знаку је испуњених обећања која су дали председник Србије Александар Вучић и први људи кучевачке локалне самоуправе, председник Општине др Иван Рајичић и заменик председника Ненад Микић.

Др Рајичић и Микић

НОВА РАДНА МЕСТА

Према анализама представника ове општине, у претходних годину и по дана запослено је 381 лице кроз програм самозапошљавање, Локалног економског развоја и доласком ивеститора, а како додају, у даљем периоду очекује се отварање још нових радних места.

 Председник Општине др Рајичић указује и на то да је смањен број људи са потребом за социјалним давањима, што такође говори о ефектима предузетих мера и остварених резултата.

– Обећања која је председник Србије Александар Вучић дао приликом посете Кучеву и послови који су тада договорени, сада су и остварени. Имамо одличну сарадњу са председником Србије, Владом, министарствима, са локалним самоуправама у Браничевском округу и ширем окружењу, такође, са компанијом Зиђин, која запошљава више од 180 људи, као и компанијама које су у скорије време дошле у општину Кучево, истиче председник и додаје:

– Отворена је фабрика минералне воде „Роса Хомоље“, 10. маја, у присуству председника Србије Александра Вучића. До сада је запослено више од 60 људи, са тенденцијом даљег ширења производнох погона.

Председник Србије на отварању фабрике воде

– У јулу је положен камен темељац за први хипермаркет у општини Кучево. Радови су поодмакли, подигнута је конструкција. Очекујемо да до краја године буде завршен и почне са радом. То ће омогућити нова запошљавања, као и бољу снабдевеност грађана.

– Компанија Матерсон, која је отворена у Пожаревцу, такође у присуству председника Србије, очекујемо да ће упослити и грађане са територије општине Кучево. Пожаревац видимо као носиоца развоја Браничевског округа и имамо јако добру сарадњу.

Шумарски смер

– Настојимо да школство прилагодимо захтевима локалне привреде, тако да је отворен нови смер шумарске школе. То је потреба наше општине и деца имају могућност да раде праксу, а касније и да се запосле, каже председник Општине др Иван Рајичић.

Значајну подршку у том смислу пружа и Јавно предузеће „Србијашуме“, Шумско газдинство „Северни Кучеај“, које се побринуло да ђаци бесплатно добију уџбенике.

– С циљем унапређења услова образовања, радило се на опремању школе и вртића. У средњој школи је комплетно опремљена нова фискултурна сала, у вредности од 16 милиона динара. Вртићу су обезбеђени нова кухиња и вешерај, у вредности од 10 милиона динара, додаје др Рајичић и наглашава настојање да се учини све што је у могућности локалне самоуправе да млади остану у својој општини Кучево.

Шумски индустријски комбинат „Кучево“ купила је кинеска компанија која тренутно ради на ревитализацији објекта. Очекује се да до краја године почне са радом.

У Кречани, коју је купила друга кинеска компанија, завршена је градња пећи у вредности од 20 милиона евра и почели су са радом.

Домаћа фирма „Амбалажерка“ финализовала је са Републичком дирекцијом за имовину откуп плаца у индустријској зони Кучева. У току је инфраструктурно опремање и очекује се да ће наредне године подићи хале и започети производњу.

ШИРЕЊЕ ИНФРАСТРУКТУРЕ

Капитални пројекти фокусирани су на путну инфраструктуру и канализациону мрежу са пречишћавањем отпадних вода, чија вредност превазилази 11 милиона евра.

– Почело се са израдом канализационе мреже у укупној дужини од 25 километара, односно, 17 километара у Кучеву и 8 километара у Раброву. Пројекат укључује и један пречистач отпадних вода у Кучеву, за око 3.000 корисника, и један у Раброву, капацитета за око 1.500 корисника. У марту су започети радови у Кучеву, а потом и у Раброву. Укупна вредност износи 11,2 милиона евра. До сада је завршено око 5 километара. У надлежном Министарству врло су задовољни динамиком реализације и истичу Општину Кучево као пример добре праксе, наводи председник Општине др Иван Рајичић, наглашавајући значај те инвестиције и са аспекта очувања реке Пек.

Када је реч о путној инфраструктури, завршена је деоница пута од Кучева до Волује у дужини од 14 километара. Започета је ревитализација пута од Мустапића до Турије, у дужини од 10 километара, а затим и од Турије до Тумана, у дужини од 8 километара.

У Кучеву је у току и реконструкција Дома здравља. Вредност радова износи 280 милиона и реализација тече по плану.

ПРИВРЕДА И ПОЉОПРИВРЕДА

У домену подршке предузетницима, ове године је фокус на програму самозапошљавања. За ту намену , Национална служба за запошљавање и Општина Кучево додељују 300.000 динара за покретање микро и малих предузећа.

Председник Општине др Рајичић за наредну годину најављује издвајање новца за наставак реализације програма Локалног економског развоја.

Пољопривредним произвођачима додељују  се субвенције за сточарство, ратарство, воћарство… Општина Кучево за те потребе из буџета издваја око 8 милиона динара.

ТУРИЗАМ

Туризам је нова развојна грана овог дела Србије. Отуда се у општини Кучево озбиљно ради на планирању унапређења укупне понуде у условима нетакнуте природе, али и бројних других знаменитости.

– Радимо на категоризацији објеката и едукацији становништва за сеоски туризам. Интересовање је прилично добро. Сада имамо десетак регистрованих објеката, док их до скоро уопште није било, каже председник Општине др Иван Рајичић и додаје:

– У сарадњи са компанијом „Coca Cola“, увелико радимо на разматрању нових идеја којима бисмо туризам довели на виши ниво и у будућем периоду могли да пружимо што квалитетнију услугу.

– За сада је доминантан спортски туризам. Имамо све више гостију из шире Србије, али и других земаља. Ове године су долазили из Уједињених Арапских Емирата и са Малте. Крајем септембра ћемо имати и саветодавни одбор, тако да се ствари покрећу. За сада је то на нивоу планирања, али туризам видимо као озбиљан потенцијал даљег развоја.

Социјални програм

Социјални програм, који се односи на услуге „Помоћ у кући“ и „Лични пратилац детета“, наишао је на опште одобравање и све је више заинересованих за обуку за пружање тих услуга.

– Ове године је за ту намену издвојено 5 милиона динара. У реализацији одлично сарађујемо са Центром за социјални рад. Показало се као потрба и добра мера која пружа подршку деци и њиховим породицама, наводи председник Општине др Иван Рајичић.

У низу аутентичних садржаја, овом приликом истичемо Дубочку пећину, која је у другој карегорији заштите.

Удружење грађана из села Дубоке аплицирало је код надлежног Министарства за дозволу да управља пећином и чека се званичан одговор. Чланови Удруђењ уредили су простор и у понуди ће бити авантуристичко истраживање пећине (wild caving), што је у сваком смислу другачије од стандардног обиласка пећине и већ сада постоји велико интересовање посетилаца.

ЕКОЛОГИЈА

Председник Општине Кучево др Иван Рајичић наглашава да се велики значај придаје екологији и да у том смислу постоји подршка државе и сарадња са компанијама које гравитирају овој општини.

– Редовно се ангажујемо на чишћењу дивљих депонија. Добили смо нове контејнере и канте, тако да ћемо још месних заједница увести у програм изношења смећа. Тиме ће бити смањен притисак на депоније и стварање нових дивљих депонија. Такође смо  у сарадњи са Екопак компанијом добили нове контејнере за селектовање смећа, које смо поставили и у селима. Потом следи рециклажа, што ће допринети смањењу укупног загађења, каже председник и додаје:

– Током лета смо имали проблема са паљењем градске депоније и доста је напора уложено у санацију, како би се избегла већа загађења. Приправни смо за њено затварање оног момента када буде била спремна регионална депонија. За нас ће бити надлежан Рециклажни центар у Петровцу на Млави, након чега би отпад био одлаган на Регионалну депонију.

 – Посебно нам је важно то што је река Пек чиста. Са компанијом Зиђинг је постигнут напредак и учинили су потребне мере за заштиту реке. Уосталом, то се може видети и по обновљеном рибном фонду и повратку пецароша, каже др Рајичић.

А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content