2019-10-15T10:12:13+02:00 15. октобра, 2019. 10:07 |

Општина Мало Црниће 14. октобра обележила два празника

Полагањем венаца на Споменик палим жртвама у Другом светском рату и свечаном седницом Скупштине општине, 14. октобра обележен је Дан ослобођења и Дан Општине Мало Црниће. Честитајући празник грађанима, председница СО Горанка Стевић је истакла да се ове године по 64. пут слави Дан Општине и обележава 75 година од ослобођења.


            Председник Општине Малиша Антонијевић је овом приликом нагласио да се 14. октобар обележава као датум када је територија општине Мало Црниће ослобођена од фашистичке окупације у Другом светском рату, а исто тако предствља и дан када се сумирају постигнути резултати на пољу развоја инфраструктуре и других области од општег значаја за грађане.

Малиша Антонијевић

            -Наше идеје и визије грађани су препознали и указали нам поверење на изборима, што нам даје вољу и енергију да за испуњење прокламованих циљева уложимо максимум снаге, да бољитак буде приметан. Задовољни смо постигнутим резултатима у претходном периоду у чију реализацију је уложено много труда и напора, али има и области у којима је могло и више. Сусретали смо се са објективним ограничавајућим факторима, најчешће су то законске процедуре које дуго трају, људски ресурси и недостатак одговарајућег стручног кадра, а и недостатак сопствених финансијских средстава за капиталне инфраструктурне инвестиције, али тражићемо адекватна решења да у наредном периоду и то превазиђемо. Наравно, наш напредак и реализација зацртаних планова, не би била могућа да руководство државе на челу са председником Александром Вучићем није обезбедило повољну и стабилну макроекономску климу у којој је могуће планирати пројекте унапред за дужи временски период, казао је Антонијевић.

            Он се захвалио запосленима у Општинској управи, директорима предузећа и установа, члановима Већа и одборницима, друштвено одговорним организацијама, који су, како је рекао, својим трудом, залагањем и конструктивношћу допринели развоју општине, а потом се осврнуо на конкретне пројекте који су у претходном периоду реализовани.

ПРИМЕТАН НАПРЕДАК НА МНОГИМ ПОЉИМА

Гости на свечаности

            Антонијевић је подсетио да је један од приоритета ове општине и оно чиме се највећи број становника бави пољопривреда, те је за подстицаје и субвенционисање производње издвојено преко 37 милиона динара, од чега су директна давања 9,6 милиона. Планирано је повећање броја мера са садашњих 8 за најмање још једну меру, а ове године је у оквиру директног инвестирања у имовину физичких лица подељено 16 јуница из Аустрије. За уређење атарских путева издвојено је близу 15 милиона динара. У складу са предлозима које су доставиле месне заједнице за асфалтирање улица у 18 насеља уложено је 36 милиона и 7,7 милиона за поправљање путева ризлом, тамо где нема асфалта. У сарадњи са ЈКП „Чистоћа“ обновљена су 2 моста на реци Млави, радило се на уређењу атарских путева, копању канала, санацији дивљих депонија, изради пропуста… У току су радови на чишћењу канала Николинац у Великом Селу, што је дугогодишњи проблем овог насеља. У Кули је иновиран пројекат изградње система за водоснабдевање, санирани су објекти домова културе у неколико насеља и израђени су пројекти за још 7 домова културе, чиме су створени услови за њихову санацију у наредном периоду. Посебна пажња је посвећена побољшању спортске инфраструктуре, те је за уређење спортских терена, свлачионица и пратећих садржаја издвојено више од 3 милиона динара. За подстицај спортских активности, кроз финансирање фудбалских и других спортских клубова издвојено је 5 милиона динара. У току је реализација радова на игралиштима у Батуши, Црљенцу, Топоници, Шапину и Крављем Долу, а поновиће се поступак избора извођача радова за терене у Великом Селу, Великом Црнићу, Малом Црнићу, Смољинцу и Божевцу.

            Општина, рекао је председник води рачуна и о потребама најмлађих, па је тако за потребе Предшколске установе и школа издвојено 70 милиона динара.

            -За изградњу нове зграде дечијег вртића настављене су активности које су усмерене на то да парцела буде спремна за почетак градње. Уложена су и велика финансијска средства за санирање и уређење зграда и дворишта основних школа. Радило се на текућем одржавању зграда, на куповини опреме за увођење електронског дневника и опремање информатичких кабинета. Поступајући по препоруци Министарства просвете, формиран је тим који је дао предлог за нову мрежу школа на територији општине. Новом мрежом школа угашено је 7 истурених одељења и за разлику од оних који мисле да су то непопуларне мере, ми смо супротног мишљења и сматрамо да смо на тај начин допринели да деца са подручја угашених истурених одељења добију квалитетнију наставу, а више ђака у одељењу свакако утиче на бољу социјализацију деце. Промоцијом манастира, излетишта и културно – историјских споменика, Туристичка организација на различитим манифестацијама успешно промовише општину. Учешћем на сајмовима скрећемо пажњу на туристичку понуду наше општине и за ову намену смо издвојили 6 милиона.

            Наравно да нисмо ни културу запоставили и у претходном периоду уложено је у побољшање услова рада у Библиотеци и настављено је са омасовљењем Општинског фолклорног ансамбла, који ради при Центру за културу. Завршена је уградња пода у сали ФЕДРАС-а и у наредном периоду нас очекује набавка нових седишта. Ради боље опремљености и побољшања квалитета здравствене услуге која се пружа нашим грађанима издвојена су средства у висини од 7,5 милиона динара. Новцем прикупљеним од дела новчаних казни за саобраћајне прекршаје активиран је рад Савета за безбедност саобраћаја, купљено је ново возило „шкода скала“  за потребе Полицијске станице, као и прслуци, батеријске лампе и алкометри. Очекује нас почетак радова на реконструкцији главне улице кроз насеље поменутим средствима, а по први пут ове године општина је набавила ауто седишта за најмлађе и рефлектујуће прслуке за прваке. Настављамо бригу за социјално најугроженије становнике, а очекује се и усељење избеглих и прогнаних лица у завршену зграду чију је изградњу финансирала Влада Србије преко Комесаријата за избеглице и миграције, закључио је Антонијевић.

Свечаности су присуствовали потпредседник Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, специјални саветник за културу у Влади Србије Тихомир Арсић, народни посланик Милетић Михајловић, градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, изасланик начелника Браничевског управног округа Горан Станојевић, представници општина, цркве, војске, полиције, судства, тужилаштва, здравства, директори јавних и приватних предузећа, основних и средњих школа и предшколских установа.

 Неговање фестивалског духа

По одржаној свечаној седници на платоу Спомен парка означен је почетак 48. Фестивала драмских аматера села Србије. Обраћајући се присутнима, председник Општине и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић је казао да током трајања смотре општина Мало Црниће постаје средиште културног дешавања округа, где поред представа пратеће манифестације подсећају на друге врсте уметности.

-Фестивал нас чини поносним домаћинима и доприноси томе да наша општина буде препозната на културолошкој мапи Србије. Зато се ми увек трудимо да гостима приредимо најтоплију добродошлицу, како би понели најлепше утиске из овог краја и радо нам се враћали наредних година, истакао је Антонијевић.

Овогодишњи Фестивал својом беседом отворила је драмска уметница из Београда Милица Милша, честитајући на упорности и истрајности да се очува бисер српске културе.

-Кад нешто траје скоро пола века, то само значи да ви овде негујете и волите културу и традицију и ја вам се заиста искрено дивим, јер је мало таквих места у нашој земљи. Искрено мислим да би наша планета била много лепше место за живот када би сви људи били аматери, јер мало је нас који послове радимо искључиво због љубави, а знамо да је љубав највећа сила на свету, поручила је Милица Милша.

ДОБИТНИЦИ ПРИЗНАЊА

Књижевну награду је Ивану Новчићу уручила Горанка Стевић

За изузетне резултате постигнуте у развоју и унапређењу општине, Октобарске награде у виду плакете за 2019. годину, председник Општине Малиша Антонијевић је уручио: Лепомиру Ивковићу, драмском уметнику из Београда, за постигнуте резултате у области културе и промоцији Општине Мало Црниће; Биљани Топаловић из Црљенца, за најхуманије дело; Синиши Угриновићу из Великог Црнића, за допринос друштвеној заједници; Зорки Стојановић из Малог Црнића, за допринос књижевној заједници; Драгољубу Јовановићу из Великог Села, за допринос у развоју пчеларства; Емини Младеновић из Куле, за остварене резултате у приватном предузетништву и промоцији Општине Мало Црниће.

Између 23 књиге песама које су пристигле на овогодишњи књижевни конкурс, стручни жири у саставу Данијела Божичковић Радуловић, Зорка Стојановић и Жељко Светомировић, одлучио је да књижевна награда „Србољуб Митић“ за 2019. годину припадне Ивану Новчићу из Краљева за збирку песама „Галиција и друге шуме“.

                                                                                              Д.Динић