2019-12-10T09:55:36+01:00 10. децембра, 2019. 09:48 |

У ОПШТИНИ МАЛО ЦРНИЋЕ: О социјалној инклузији Рома и Ромкиња

У просторијама Библиотеке „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу, у организацији Удружења Ромкиња „КХАМ“ Мало Црниће, одржана је радионица на тему „Социјална инклузија Рома и Ромкиња на националном и локалном нивоу у Републици Србији“.

Радионици је осим заинтересованих Рома, присуствовао председник Општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, заменик председника Општине Горан Дачић, председница Скупштине општине Мало Црниће Горанка Стевић, директор Центра за културу Саша Манев, као и директор ПУ „14. октобар“ Мало Црниће Мирјана Милошевић. Поздравне речи упутиле су директорка библиотеке Данијела Божичковић Радуловић и председница Удружења Ромкиња „КХАМ“ из Малог Црнића, Катарина Мутатовић.

Данијела Божичковић Радуловић поздравила учеснике скупа

На почетаку радионице Зорка Стојановић казивала је стихове „Ево нас“ Баје Сајтовића, који је био драг гост у малоцрнићкој општини.

Презентацију под називом „Социјална инклузија Рома и Ромкиња на националном и локалном нивоу у Републици Србији“ припремио је Михајло Јовановић, теренски координатор Удружења Рома, Браничевског округа.

У раду радионице учествовале су Азира Ахмет из Костолачке ромске канцеларије и Снежана Вељовић председница Удружења Рома Браничевског округа.

Председник Општине Малиша Антонијевић и председница Скупштине са сарадницима

После презентације, председник Општине Малиша Антонијевић, обратио се присутним члановима Ромског удружења и гостима:

– Удружења Рома „Кхам“ у великој мери доприноси едукацији Рома. Осим осталих и овај пројекат је заживео. Наша врата су за све, увек отворена, рука је пружена и ви само треба да је прихватите. Спремни смо да помогнемо, али одазив Рома је мали. Веома је важно да смо почели са радом и пројектима намењеним Ромима. Урадићемо све да Роми имају своју равноправност, али активне морају да буду обе стране. Локална самоуправа спремна је за сваку врсту сарадње, рекао је Антонијевић и позвао Роме да Општину упознају са својим проблемима.

У дискусији је учествовала председница Скупштине општине, Горанка Стевић, која је говорила о доброј сарадњи са Ромима у Црљенцу.