2016-12-16T03:42:28+01:00 23. фебруара, 2016. 11:01 |

ОПШТИНА ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ НА ОВОГОДИШЊЕМ САЈМУ ТУРИЗМА: Понудa све садржајнијa

P1010474Општина Петровац на Млави и ове године наступила је у оквиру Сајма туризма, на заједничком штанду са још четири локалне самоуправе из Браничевског округа. Новина је да је ове године Бања Ждрело засебно представила своје потенцијале на овој вишедневној туристичкој манифестацији.

На заједничкој презентацији свих општина, присутнима се обратио директор Туристичке организације Драган Илић, који је овом приликом акценат ставио управо на поменуту Бању Ждрело, на њен лековити и термоминерални извор, као и на манастир Витовница, задужбину краља Милутина из 13. века.

-Имајући у виду да је овогодишњи слоган Сајма „Тамо где још нисте били?“,  искористио бих прилику да вас позовем да обиђете Горњачку клисуру, која је најлепши део тока реке Млаве, простире се у дужини од око 15 километара и дели планинске венце Вукан и Јежевац. У Горњачкој клисури организују се две значајне манифестације-првомајски уранак Сабор бајкера, који се организује почетком јула, истакао је Илић.

Подсетимо, Бања Ждрело угоститељско туристички рекреативни центар, који има термоминералну и лековиту воду, лечи псоријазу, кожне и реуматске болести. То је јединствени аквапарк у Србији, који ради свих 12 месеци у години и поседује пет базена од којих су два затворена, а могу се користити током целе године.

Ускоро краћим путем до Церемошње

Данас, Петровац на Млави представља најважнији центар средњег Браничева у привредном, културном, образовном, здравственом и опште-друштвеном животу.

Председник Општине Петровац на Млави Радиша Драгојевић, рекао је да је понуда на сајму из године у годину све садржајнија. Такође, он сматра да је врло важно знати како на прави начин представити туристичке дестинације, односно пределе овог дела Србије.

-Браничевски округ у овој сфери треба да делује координирано, односно организовано и синхронизовано, баш као што су то учиниле наше туристичке организације. Жеља нам је да Петровац са суседним општинама изгради још чвршћу сарадњу и на том плану већ предузимамо кораке, у смислу побољшања инфраструктуре, а све са циљем како бисмо спојили туристичке дестинације. Тренутни разговори воде се са Општином Кучево. Желимо да се краћим путем од Петровца дође до пећина Церемошња и Равништарка и верујем да ћемо још у току ове године добар део посла реализовати. У Општини радимо на модернизацији мреже од Горњака преко Ждрела, Бистрице, Стамнице, Витовнице, Мелнице, све до Церемошње. За кратко време, све се може обићи, због чега мислим да би ово била значајна понуда. Поред туристичких дестинација наша Општина карактеристична је и по разним манифестацијама, истакао је Драгојевић.

Осим Бање Ждрело и манастира, нераздвојиви део петровачке општине представљају и сеоски туризам и планинарење, које је у овом крају изузетно заступљено. „Дани Млавско хомољских пчелара“ у Каменову, „Дани воденичара и помељара“ у Бистрици, „Бачијада“ у Стамници, „Меморијална трка Драгутин Томашевић“ у Петровцу, само су неке од манифестација које красе ову Општину.