2019-01-06T16:22:48+01:00 6. јануара, 2019. 16:22 |

Општинa Петровац на Млави: Предстоји година великих улагања

ЗАМЕНИК ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ ГОРАН РИСТИЋ

Основни циљ актуелног руководста Општине Петровац на Млави је да закључно са 2020. годином буду завршени многобројни инфраструктурни пројекти који су предуслов развоја локалне самоуправе. У разговору за „Реч народа“ на крају ове године, заменик председника Општине Горан Ристић истиче да је, без обзира на ограничени инвестициони буџет, велики број пројеката реализован захваљујући доброј сарадњи са председником Републике, Министарством привреде, Канцеларијом за управљање јавним улагањима и другим институцијама.

-У оквиру пројекта санације и адаптације локалне путне мреже завршено је асфалтирање улица у Орљеву, Шетоњу, Орешковици, Бистрици, пут кроз засеок „Бољетин“ у насељу Рановац, пут за цркву у Табановцу, пут за сеоско гробље у Забрђу,  пут у Вошановцу и неколико улица у Петровцу. Укупна дужина свих новоасфалтираних путева и улица је 9,2 километра, а вредност изведених радова око 70 милиона динара. Општина је учествовала са 40,7 милиона динара, док је Министарство привреде кроз свој програм издвојило нешто више од 29 милиона динара. Са овим министарством реализаовали смо и реконструкцију Улице 8. марта у Петровцу у вредности од 39,2 милиона, а учешће Општине је износило 22,8 милиона динара. Канцеларија за управљање јавним улагањима финансирала је радове у вредности од 25,5 милиона на адаптацији павиљона А и Б у Дому за децу и лица ометена у развоју „Др Никола Шуменковић“ у Стамници. Веома значајна је и реконструкција пута Каменово – Забрђе у дужини од 3 километра, који представља алтернативни правац у време санације моста у Петровцу. Овај пројекат у вредности 110 милиона динара финансирало је Јавно предузеће „Путеви Србије“. Средствима Републике завршена је и реконструкција магистралног путног правца од Петровца до Крепољина, који представља саобраћајну„кичму“ кроз нашу општину, истиче Ристић уз подсећање да је одрађен и атарски пут у Месној заједници Ћовдин на потезу према Белој Реци у дужини од 3,5 километара, вредност изведених радова је око 6 милиона. У Петровцу су реконструисане улице Радета Московлића, 7. јула и Даворјанке Пауновић (12 милиона динара). Асфалтиран је пут на потезу „Периш“ у Месној заједници Старчево, санирана је деоница асфалтног коловоза општинског пута Петровац – Лопушник и асфалтиране су улице у Бусуру у вредности од 2,5 милиона динара. Тренутно се уз подршку Канцеларије за управљање јавним улагањима адаптирају објекти у основним школама у Буровцу и Крвијама и за те намене је издвојено 132 милиона динара.

            До краја јуна наредне године очекује се завршетак радова на санацији бране на језеру и упостављање контроле воде. За ове намене из државног програма хитних радова, преко Канцеларије ће бити издвојено више од 1,5 милиона евра. Поред ове несумњиво велике инвестиције, у 2019. биће и других значајних инвестиционих захвата.

           -У 2019. годину улазимо са великим плановима и очекивањима. Почела је реконструкција моста преко реке Млаве код Опште болнице и ови радови би требало да се заврше почетком јуна. Општина је обезбедила пројектну документацију и надзор, а радове у висини од 111,3 милиона динара финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима. Други мост код кафане „Кошута“, према налазима саобраћајне инспекције, не може да се реконструише, тако да ће се на том месту изградити нови мост до септембра 2020. године. Пројекат реконструкције Болнице је у току и радове чија је укупна вредност око 2 милиона евра, финансира држава. Наставићемо радове на обнови комплетне саобраћајне инфрструктуре, затим на проширењу вртића, а очекује нас и решавање горућег проблема – санација и рекултивација постојеће градске депоније, истиче Ристић који за буџет у 2019. години каже:

         -Усвојени буџет је програмског карактера и премашује милијарду динара. Кредит у висини од 100 милиона динара наменски ћемо искористити за инвестиције. Буџет је реалан и остварљив, и у 2018. години извршење је износило око 90 одсто, с тим што смо имали огромних проблема око прерасподеле средстава услед елементарних непогода, закључио је Горан Ристић.

                                                                                                                              Д.Динић