2021-07-19T10:35:51+02:00 19. јула, 2021. 10:11 |

Општина Петровац на Млави: Ванредна ситуација у седам сеоских насеља

Од недеље, 18. јула, у насељеним местима Општине Петровац на Млави – Добрње, Вошановац, Лопушник, Бошњак, Табановац, Бусур и Буровац на снази је одлука о ванредној ситуацији. Одлуку је, на предлог Штаба за ванредне ситуације, донео председник Општине Душко Нединић на основу анализе ситуације коју је  изазвало невреме праћено обилним кишама протеклог викенда.

                           Лопушник

Велике количине кишних падавина су слично као 2018. године проузроковале бујичне воде у насељеним местима Добрње, Вошановац, Лопушник, Бошњак, Табановац, Бусур и Буровац.

На самом језеру Бусур дошло је до контролисаног преливања бране, те је вишак воде са ње одведен каналима низводно. Недавном изградњом нове преливне бране и помоћних објеката – каскада на бујичним потоцима који долазе са оближњих брда, потпуно је умањена опасност од већих поплава и штета, тако да су исти оправдали своју функционалност.

Регионални путеви у селима Табановац, Добрње и Буровац су неко време били у прекиду због изливања реке Бусур и бујичних потока.

Према последњим информацијама у Добрњу се санирају штете од падавина. На терену су радници пожаревачке Водопривреде са свом неопходном механизацијом за уклањање песка и блата које је вода оставила за собом.

Током претходних дана водотокови првог реда примили су велике количине воде и на регулисаним заштитним објектима није дошло до обрушавања и изливања река.

Из Србијавода наводе да је у данима иза нас брана Бусур примила велику количину воде и спречила плављење великог броја домаћинстава. Правовременим стављањем акумулација у функцију заштите од поплаве, спречавају се и умањују последице поплавних таласа, наводе.

                                             Пут Петровац на Млави – Велико Лаоле

Из Републичког хидрометеоролошког завода Србије обавештавају да ће се нестабилно време са честим појавама кише, пљусковима и грмљавином задржати до уторка. Локално се очекују и временске непогоде са градом, јаким ветром и великом количином падавина.

Влада Републике Србије је преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, кроз Државни програм хитних радова којим је обухваћено 37 локалитета погођених у поплавама 2018. године, издвојила око 186 милиона динара за реконструкцију бране Бусур. У оквиру ових радова урађено је и шест бујичних преграда.

 

Текст: Р. Н.

Фото: РТВ „Браничево“