2019-09-30T17:21:54+02:00 30. септембра, 2019. 17:21 |

Општина Велико Градиште – лице Европе

Изложба дела насталих на Међународној ликовној колонији „Општина Велико Градиште – Лице Европе“, у оквиру Интернационалног уметничког симпозијума, отворена је у петак, 27. септембра, у монументалном општинском здању, у присуству амбасадора Туниса у Београду Сејфа Ала Режеба и првог секретара амбасаде Ранде Бен Амар.

У браничевском градићу на Дунаву стварало је 87 сликара из 21 земље: Алжира, Аустралије, Белорусије, Бугарске, Црне Горе, Египта, Хрватске, Холандије, Израела, Ирака, Кине, Канаде, Литваније, Македоније, Немачке, Русије, Словеније, Србије, Туниса, Турске и Украјине…

Носиоци ове Међународне ликовне колоније су Општина Велико Градиште, Удружење „Focus Euopа for south-east Europe“ и ЈУ Народни музеј Велико Градиште.

Поздравивши представнике Амбасаде и уметнике, у улози домаћина присутнима се обратио заменик председника општине Слађан Марковић:

– Снежана Милошевић, предсесница Фокус Европе за југоисточну Европу, унела је енергију и која последњих неколико година „износи“ Велико Градиште ка једној културној тачки, не само Србије, већ и шире, доводећи уметнике из неколико земаља. У нашем граду ствара 17 академских сликара и на то смо посебно посносни. Велико Градиште је град туризма, спорта и културе, прерастајући у туристички бренд на мапи Србије“, истакао је између осталог заменик председника Општине.

Марковић је нагласио и да је овом приликом, са амбасадором Туниса, започет разговор и предузети први кораци за сарадњу Великог Градишта и тунишког града Монастира.

Амбасадор Режеб је истакао је говорио о значају сусрета култура: – Не волим да држим говоре, посебно на пољу уметности, јер мислим да уметност говори сама за себе. Зато и ми данас представљамо своју културу и самим тим, упознајемо се са светом стваралаштва. Драго нам је да упознајемо сами себе кроз своје културе.

Амбасадору је том приликом уручен Меморандум о сарадњи између Удружења и града Монастира.

– Драго ми је да имамо потписан Споразум и разговарао сам са замеником председника о сарадњи Монастира и Великог Градишта, не само на пољу уметности, већ и спорта. Хвала што сте ми пружили прилику да будем с вама данас, додао је амбасадор након чега је свечано отворио изложбу.

У оквиру Колоније, у Руском дому у Београду, у уторак, 1. октобра, биће отворена Међународна изложба „Уметност без граница“, у присуству председника општине Велико Градиште Драгана Милића и амбасадора земаља учесника ликовне колоније. Гости ће имати прилику да поред репрезентативних ликовних остварења уживају и у несвакидашњем концерту пожаревачких уметника.

Председница Удружења “Focus Euopа for south-east Europe“ Снежана Милошевић говорила је о значају оваквих сусрета, и поручила:

– Данас смо на једном великом задатку, да свуда где одемо промовишемо нашу културу, јер нас различитост спаја и ја вас молим да промовишете мир, љубав и разумевање, јер то је најважнији задатак сваког од нас.“

Изложба је отворена уз пригодан уметнички програм, у извођењу професорке виолине Марије Лончар и професорке клавира Александре Гајић.

Р. Н.