2019-10-21T10:06:09+02:00 21. октобра, 2019. 10:06 |

ОПШТИНА ВЕЛИКО ГРАДИШТЕ: О важности ментлног здравља

У Средњој  школи „Милоје Васић“ у Великом Градишту,  одржана је трибина пројекта „Нисте сами.“ Кампања „Нисте сами“ покренута је у октобру 2018. године, дан након Међународног дана менталног здравља, под покровитељством председнице Народне скупштине Републике Србије, Министарства за рад, борачка и социјална питања и УНИЦЕФ-а, а са циљем превазилажења предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља и  инвалидитетом.

На трибини у Великом Градишту говорио је председник Општине  Драган Милић.

-Сведоци само да смо нажалост унекој фази, отворено говорећи, да понекад, врло често, кријемо неку болест, што мислим да није добро и мислим да су овакви скупови веома значајни. У Великом Градишту има примера добре праксе, као што је удружење „ Србија великог срца“ које води Јелена Марковић. Она је успела да анимира децу са проблемима која сада трче за лоптом, вежбају у парку, цртају, рекао је Милић.

Председник Друштва неуролога, Ранко Раичевић, напоменуо је да, као лекар, зна колико је танка линија између болести и здравља.

-Толико да сви ми који смо у форми, у следећем тренутку можемо бити с оне друге стране. У том смислу Пројекат „Нисмо сами“ не води се само причом о душевним поромећајима и проблемима развоја младих, он треба да буде прича о свим облицима стигматизма у свету, истакао је он, потенцирајући на разговору о проблемима и дружењу као виду терапије.

Јелена Марковић председница Хуманитарне организације за регионалну подршку особама са инвалидитетом „Србија великог срца“ нагласила је да  би  волела да свима остане у свести да „популација о којој данас говоримо јесте храбрија, издржљивија од свих нас“.

-Њихова борба не престаје. Боре се против проблема које имају, боре се за прилику да буду то што желе да буду и што могу да буду, боре се против нас, рекла је у обраћању Јелена Марковић,

Након прве конференције, одржане 11. октобра у Дому Народне скупштине у Београду, трибине су одржане у још шест градова широм Србије.