2019-03-04T15:18:53+01:00 4. марта, 2019. 15:18 |

ОПШТИНА ЖАГУБИЦА: Привег у Лазници

У суботу 2. марта, мештани Лазнице су на зимске задушнице палили привеге у знак сећања на своје преминуле. Привег је аутентичан обичај и као такав, увршћен је у календар манифестација које негују дух традиције у Општини Жагубица.

 Привег је   један од најкомплекснијих и најаутентичнијих древних обичаја из култа мртвих у Европи, сачуван је у обредној пракси мештана насеља Лазница у општини Жагубица, захваљујући Културно-уметничком друштву  “Извор” из Лазнице, Туристичкој организацији општине Жагубица и Културно-просветном центру “Јован  Шербановић” Жагубица уз подршку Општине Жагубица.

Поред обреда паљења ватре и намењивања народних кола пеминулима без свећа, одржан је и богат културно-уметнички програм. Како ова манифестација има и сајамски карактер, бројна удружења жена из хомољског краја излагала су своје руком рађене производе и храну по рецептима старим сто и више година.

Владан Лазић, директор ТО Жагубица подсећа да је то обичај из култа мртвих и практикује обреде попут пуштања воде, припремање ватре и намењивање песама и игара преминулима:

– Мештани кроз ову манифестацију показују колико негују традицију и чувају успомену на своје покојне. Велики број гостију и учесника је био у прилици да види необичан и занимљив догађај и то у новом амбијенту, адаптираном и реконструисаном простору Дому културе у селу.

Привег су и ове године организовали КУД „Извор“ из Лазнице у сарадњи са туристичком организацијом и Културно – просветним центром „Јован Шербановић“ Жагубица. Домаћин је била месна заједница „Јединство“ Лазница, а

генерални покровитељ манифестације Општина Жагубица.