2018-08-17T08:33:55+02:00 17. августа, 2018. 08:33 |

ОПШТИНА ЖАГУБИЦА: Сушилице за поплављене

Организација Црвеног крста Србије допремила је 20 машина за исушивање влаге мештанима чије су куће поплављене у Жагубици. Инструктори Црвеног крста су обучили петнаесторо људи за рад са сушилицама.

У зависности од тога колико је  простор девастиран влагом, сушилица у једном поплављеном домаћинству за 5 до 10 дана може да исуши кућу.Сушења просторијаубрзава процес оспособљавања просторија за нормализацију живота поплављених.

     Црвени крст Србије је иначе,први контигент помоћи у виду хигијенских пакета и хране у Жагубицу упутио  4.августа:

-Црвени крст Србије је на апеле Црвеног крста општине Жагубица и  локалне самоуправе, Штаба за деловање у ванредним ситуацијама, определио хуманитарну помоћ која је у првим тренуцима невоље која је задесила грађане била подељена. У сталној смо вези са представницима Црвеног крста Србије, тако да ћемо све што нам буде потребно тражити, изјавио је Дејан Николић, секретар Црвеног крста општине Жагубица.

Други контигент помоћи Црвеног крста стигао је 6. августа.

На седница Штаба за ванредне ситуације којом је председавао командант Штаба  Сафет Павловић, речено је да се вода повукла и да  на срећу, није било људских жртава. Грађани једног дела насеља Жагубица су претрпели велику материјалну штету, уништена је инфраструктура, неколико мостова и око 600 објеката, а евакуисано је 1.300 људи из својих домова.

                                                 Помоћ Војске Србије

 

Угроженом становништу Жагубицепомоћ су пружили припадници Зајечарског гарнизона  Војске Србије који су се одмах укључили у рашчишћавање наноса које је донела поплава.Председник општине Жагубица, Сафет Павловић је такође оформио екипе за помоћ и процену нанете штете.

Због поплаве у Жагубици све претходно заказане културне и спортске манифестације су отказане. Општина ће по одлуци средства предвиђена за њих упутити за отклањање последица поплава.Сафет Павловић, председник Општине, потврдио је да је већина угроженог становништва смештена код рођака или пријатеља. У дворишту основне школе организована јекухиња за око 700 оброка дневно. У припреми хране учествује Удружење жена Хомоља и други волонтери које су се одазвале апелу да помогну.

(Пројекат суфинансира Општина Жагубица )

*Ставови изражени овим пројектом искључива су одговорност аутора и његових сарадника и не ппредстављају нужно званичан став Општине Жагубица.