2021-04-01T09:05:10+02:00 1. априла, 2021. 09:05 |

Општина Жагубица уз подршку Европске уније успоставила ГИС

Општина Жагубица је у протеклом периоду спровела Пројекат „Промоција локалних пчелара, културне баштине и природних лепота општине Жагубица кроз ГИС“ како би се створили предуслови за рурални развој и привлачење инвестиција кроз промоцију недовољно искоришћених природних и културних потенцијала. Пројекат је подржала Европска унија (ЕУ) у сарадњи са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО.-Током пројекта мапирано је више од 2.600 кошница и сви медни пашњаци на територији општине Жагубица, као и 83.000 метара водоводне и 8.700 метара канализационе мреже. Осим тога, мапиран је и део природног и културног наслеђа општине Жагубица, пешачке, бициклистичке, планинарске и гљиварске стазе, ловишта и видиковци а све у циљу развоја туризма и промоције општине Жагубица, нагласила је Милена Пајић, менаџер пројекта. Kако је додала, за потребе промоције пројекта и самог географско информационог система општине Жагубица, израђена је и интернет презентација www.zagubicagis.rs.

Током пројекта потпуно је опремљена ГИС канцеларија, набављен је намештај, рачунарска опрема, 2 ГПС уређаја, сервер, мрежа, дрон,  што запосленима омогућује даљи  квалитетан рад на унапређењу географско информационог система.

-Пре свега хтео бих да изразим захвалност Европској унији, Влади Србије и програму ЕУ ПРО што су препознали нашу малу општину као општину коју вреди подржати и помоћи. Што се пројекта тиче, нагласио бих да је ГИС пројекат веома битан за нашу општину из разлога што смо са овим пројектом поставили темеље и базу за даље јачање ГИС платформе на општинском сајту и у нашој бази података. Познато је да  се институције и министарстава Владе РС у великој мери ослањају на ГИС што доданто потврђује значај овог пројекта за општину, истакао је Предраг Ивковић, заменик председника Општине Жагубица.

-Сада смо поставили једну базу а циљ је да свакодневно уносимо нове податке, да мапирамо много више пешачких, гљиварских стаза, затим све, како општинске тако и пољске и шумске путеве и много других ствари које могу да се прикажу кроз ГИС платформу а које ће да олакшају пре свега туристима и другим заинтересованим лицима да се оријентишу, да увиде чиме наша општина располаже и где могу да проведу време са својим породицама и пријатељима, али и потенцијалним инвеститорима да укажу на неискоришћене потенцијале општине Жагубица, додао је заменик председника. С тим циљем четири запослена су прошла обуке и додатно је запослена још једна особа чији ће примарни задаци бити рад на терену, снимање набављеном опремом и унапређење ГИС базе и ГИС сајта.

Пројекат је финансирала Европска унија у партнерству са Владом Републике Србије преко програма ЕУ ПРО. Општина Жагубица је искључиво одговорна за садржај овог текста и он не представља неопходно ставове Европске уније“.