Као и прошла, и ова школска година у Основној школи „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу испуњена је бројним наставним и ваннаставним активностима. Подсетимо да су запажено учешће наставници Школе имали у пројекту „2.000 дигиталних учионица“ захваљујући коме је ОШ „Доситеј Обрадовић“ добила шест пакета рачунарске опреме за кабинете и учионице. Уведен је и елекетронски дневник образовно – васпитног рада. Циљ је да се рачунарском опремом опреми свака учиноница. Доста је урађено и на уређењу простора у коме свакодневно бораве ученици. Наиме, уређено је школско двориште, а такође у школском врту је изграђена бетонска бина и поплочан плато испред ње.

Када је реч о инвестиционим улагањима у овој години, планирана је комплетна адаптација и реконструкција школе од пода до плафона коју финансира Републичка канцеларија за управљање јавним улагањима (КУЈУ) у сарадњи са Градом Пожаревцем. Реч је о крупним корацима који ће изменити и модернизовати школу, уредити њену инфраструктуру, истовремено и отворити нове организационе могућности, јер ће школа повећати и своје просторне капацитете.

У оквиру Вечери Аустралије, Школа је прошле школске године угостила аустралијску делегацију на челу са амбасадорком Џулијом Фини. Ове године биће организовано Вече Турске. Школа је била и домаћин општинског и окружног такмичења из математике, општинског такмичења у шаху и окружног такмичења из верске наставе. Учесник је у еко манифестацијама годинама уназад, а ове школске године биће домаћин централне манифестације поводом Дана планете земље. Већ седам година заредом, ова образовна установа организатор је Сајма професионалне оријентације за ученике завршних разреда са територије Града, као модел школа из ове области.

Ивана Јоксимовић

Директорка Ивана Јоксимовић подсетила је да је ОШ „Доситеј Обрадовић“ недавно прославила 285. рођендан. Тим поводом, у пожаревачком Центру за културу организована је свечана академија на којој је премијерно приказан филм о школи под називом „Ту где је писменост почела…“. Такође, у оквиру прославе јубилеја објављен је и први број Доситејевог алманаха у коме је испричан део приче о животу школе, њеним специфичностима, стваралаштву ученика, њеним успесима и бројним активностима. По први пут је у оквиру Доситејевих дана организован Дан технике и технологије.

Такође, директорка Школе истакла је да данас, ову образовну установу похађају 963 ученика распоређених у 37 одељењa, а Школа  има 87 запослених.

-Из године у годину повећава се број ученика, а ове школске године у први разред уписана су 143 ученика у пет одељења, на шта је школа посебно поносна, јер је то у последњих 20 година највећи број уписаних ђака. Школа има два одељења ученика са сметњама у развоју, негује квалитетну инклузивну праксу. Има и групе продуженог боравка за ученике првог и другог разреда у којима ученици завршавају све школске обавезе. Свој образовно – васпитни рад школа темељи на квалитетној и савременој настави, чији се резултати и постигнућа мере бројним успесима на такмичењима свих нивоа из области науке, уметности и спорта. У прошлој школској години број првопласираних ученика на општинским, окружним и међународним такмичењима у појединачном пласману је 168. Уколико рачунамо и екипне пласмане, сваки четврти ученик наше школе, постигао је, статистички, једно од прва три места на различитим такмичењима. У градској развојној одбојкашкој лиги екипа Доситејевих одбојкаша освојила је убедљиво прво место. Из области прве помоћи, на окружном нивоу екипа прве помоћи коју води наставница Снежа Милисављевић, освојила је прво место. Хору и оркестру школе у прошлој години припале су друга и трећа републичка награда, рекла је директорка Ивана Јоксимовић осврнувши се притом на прошлогодишњу прву самосталну ликовну изложбу ученице Марине Миленковић, која је оцењена као изузетно успешна, али и на резултате ученика ОШ „Доситеј Обрадовић“ на завршном испиту, који су изнад републичког просека.

Ходамо путем Светосавља

Школску славу Светог Саву, у недељу, 27. јануара, прославила је и Основна школа „Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу. Свечаној академији, која је, као и у већини школа, у част првог српског архиепископа, отпочела Светосавском химном, присуствовао је велики број гостију међу којима и председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, као и чланица Градског већа задужена за спорт и туризам Ана Миљанић, затим представници Цркве, чланови Школског одбора јавних и приватних предузећа,…

Директорка Ивана Јоксимовић подсетила је да је Свети Сава био први просветитељ, зачетник српске средњовековне књижевности и утемељивач аутокефалности српске православне цркве. Ово је година када се обележава осам векова од када је Православна црква стекла своју самосталност.

– Дух нашег светитеља Саве огледа се у прошлости нашег народа – у српским православним светињама, манастирима Хиландару, Студеници и Милешеви, у првим школама и болницама. Свети Сава као наш заштитник издвојио је најважније српске традиције, оплеменио је и повезао са највећим духовним и цивилизацијским достигнућима свога времена. Његова просветитељска мисија доноси нам мир, љубав, човекољубље, поштење и друге људске врлине које ми данас преносимо на своју децу, наше ђаке. Дугујемо му велику захвалност за све што је чинио за школе и идемо путем Светосавља. Зато овај велики хришћански празник, кроз пригодан програм ученика и наставника, посвећујемо лику и делу Светога Саве, истакла је директорка ОШ „Доситеј Обрадовић“, која се овом приликом осврнула и на реконструкцију школског објекта од пода до плафона, у оквиру које је предвиђено и проширење капацитета, а на основу чега ће умногоме бити побољшани услови рада. Овај велики пројекат финансира Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Градом Пожаревцем.

-Нека нас благослов Светога Саве води ка оплемењивању, предстојећем уређивању наше школе, унапређивању образовно-васпитног рада, јачању међуљудских односа, слози и дружељубљу, поручила је Ивана Јоксимовић.

На свечаности поводом прославе школске славе, пригодне награде уручене су ученицима, професорима и пријатељима школе.

 

ОШ „Доситеј Обрадовић“ осавремењава наставу новим наставним технологијама, а ове школске године набављена је још једна интерактивна табла. Новина је и набавка најсавременије интерактивне преносиве табле.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content