2018-01-18T09:34:30+01:00 18. јануара, 2018. 09:34 |

ОШ „ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ“ У ПОЖАРЕВЦУ: За комплетну реконструкцију 150 милиона

Основна школа „Доситеј Обрадовић“ основана је 1733. године када је имала свега 30 ђака у једном одељењу и само једног учитеља. Данас ова образовна установа броји 920 ученика распоређених у 35 одељења (од чега два одељења за ученике са сметњама у развоју) и има 87 запослених. Ове школске године у клупе је сео 131 ђак првак што је највећи број у граду Пожаревцу.

Свој образовно – васпитни рад школа темељи на квалитетној и савременој настави чији се резултати и постигнућа мере бројим успесима на такмичењима свих нивоа из области науке, уметности и спорта. У прошлој школској години 161 ученик је освојио једно од прва три места на општинским, окружним, републичким и међународним такмичењима. Велики успех ученици ове школе постигли су на завршном испиту и преко 95 одсто њих уписало је жељену средњу школу.

           Ивана Јоксимовић

-Поред наставних, школа негује дијапазон ваннаставних активности, што указује да води рачуна о различитим потребама ученика и њиховим интересовањима. Специфичност школе се огледа у томе, што организујемо Вечери страних земаља и успостављамо сарадњу са бројним амбасадама. Тада кроз драматизацију, песму, стихове, игру, упознајемо историју, образовни систем, културу, обичаје, уметност и језик других народа. До сада смо имали Вече Јапана, Француске, САД, Русије, а у фебруару ове године организоваћемо Вече Аустралије, када ћемо угостити амбасадорку ове земље. Иначе, наша школа је постала модел школа из области професионалне оријентације ученика завршних разреда и већ седам година заредом у Центру за културу организујемо сајам професионалне оријентације за све ученике осмог разреда нашег града. На тај начин помажемо ученицима у одабиру средњих школа, односно образовних профила, истиче директорка школе Ивана Јоксимовић.

Како би се побољшали услови за одвијање образовно – васпитног рада у августу 2017. године извршена је реконструкција спољне водоводне и канализационе мреже, обновљен је део крова и оспособљен је пролаз који годинама није био у функцији. За ове радове Град Пожаревац је издвојио 3,5 милиона динара. Такође, уређен је школски врт и оплемењен Доситијев школски кутак. У три учионице уграђен је ламинат, медијатека је опремљена новим намештајем, у ходнику су постављени ормарићи за чување ствари и поново је покренут часопис „Сунце“.

     ВРЕДНЕ НАГРАДЕ НАЈБОЉИМ ЂАЦИМА И СПОРТИСТИМА

-У јуну ове године очекује нас реализација пројекта велике реконструкције од пода до плафона, коју ће у износу од око 150 милиона динара финансирати Канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Градом Пожаревцем који је задужен за израду пројекта. Планира се комплетна реконструкција унутрашњности школе, тачније замена канализационе мреже, унутрашњег хидранта, електроинсталације, сређивање подова, зидова, плафона на свим спратовима и  подрумских просторија. Међу првим школама смо у граду која је решила правно – имовински статус, тако да су земљиште и школска зграда укњижени што је основ за реализацију било којег пројекта. Што се тиче стручног усавршавања наставника, у децембру прошле године организовали смо дводневни семинар за 35 наставника који обухвата компетенције К2 и односи се на методе и облике наставе и учења и у два наврата били смо домаћини семинара за наставнике физичког и здравственог васпитања. За време зимског распуста у Центру за културу наставници наше школе ће се представити интердисциплинарним приступом, радионицама за све ученике нашег града и предшколце. Такође, 1. фебруара бићемо домаћини зимских сусрета учитеља за Браничевски округ. Иначе, у организацији Б92 у нашој школи одржана је и обука из роботике за наставнике информатике, технике и технологије. На иницијативу савета родитеља са којим имамо одличну сарадњу, од јануара ове године увели смо приватно обезбеђење тако да нам је покривеност школе у погледу безбедности на веома високом нивоу. Сваке године ученика генерације награђујемо лаптопом, спортисту генерације спортском опремом, док носилац Доситејеве награде добија таблет. Желим да  поменем, да је Основна школа „Доситеј Обрадовић“ увек домаћин такмичења из математике на општинском и окружном нивоу, а ове године планирамо да организујемо и такмичење из области роботике. У оквиру „Олимпијског часа“ угостили смо нашег познатог спортисту, стрелца Милутина Стефановића, од којег су ученици сазнали како изгледа живот  професионалног спортисте и како је било на Олимпијским играма у Рију 2016. године. Ту је и едукативна сарадња са Црвеним крстом, а за будуће ђаке из Предшколске установе „Љубица Вребалов“ организујемо низ интерактивних радионица под називом „Дошло доба да се школа проба“, током којих се они упознају са учитељима, наставницима и наставним предметима. У оквиру „Доситејевих дана“ организовани су спортски сусрети са основним школама „Краљ Александар Први“ и „Десанка Максимовић“, ликовни и литерарни конкурси на тему Дана школе и у Галерији савремене уметности одржана је прва самостална изложба нашег ученика Вука Миловановића, најмлађег члана Удружења ликовних стваралаца „Милена Павловић Барили“. У оквиру прославе Дана школе уручене су награде и захвалнице ученицима који су са успехом представљали школу на републичким и међународним такмичењима, као и заслужним наставницима и запосленима, закључила је Ивана Јоксимовић.

                                                                                                                                     Д.Динић