Деветнаест година ученици Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, жељно ишчекујући предстојеће празнике, Нову годину и Божић, манифестацијом „Краљевски дани“ обележавају још један важан датум, рођендан своје школе, ове године 83. по реду. Завршница овогодишњих „Краљевских дана“, свечана академија, приређена је 16. децембра у великој сали Центра за културу, где су поред родитеља, ученика и наставника, садашњих и некадашњих, присуствовали владика браничевске Епархије др Игнатије Мидић, саветник министра просвете Видоје Вукашиновић, народна посланица Ана Миљанић, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, заменик градоначелника Славиша Алексић, члан Градског већа др Горан Несторовић, начелник Школске управе Велиша Јоксимовић, директори јавних предузећа и установа, школа, представници Војске, МУП-а, КПЗ Забела, братске школе из Суботице, издавачких кућа, чланови Школског одбора…

Гости на свечаној академији

Директор школе Горан Сегер поносан је на вредне и успешне ученике и на колектив кога краси слога, као и на јединствену манифестацију „Краљевски дани“ која је из године у годину све садржајнија и квалитетнија. Он истиче да је циљ свих запослених постизање изузетних резултата и жеља да школа буде место стицања знања, васпитања, вештина, топлине и разумевања.

-Наша школа постоји 83 године, више пута је мењала своје име али увек је била на истом месту, имала исту мисију, визију и циљ. Неизмерну захвалност осећам према свима који препознају наш квалитет и добру вољу и намеру да будемо још бољи и креативнији, инспирисани новим идејама. Ми као школа тежимо свему томе, а имамо и веће амбиције како бисмо нашим ученицима, родитељима, запосленима понудили и више од свега наведеног. Како бисмо испунили тежње, снове, очекивања, стварали услове за професионални развој  при томе, стварајући поштене и часне људе. Људе испуњене новим идејама ставовима и јасним циљевима. Људе са знањем сигурне у себе који су жељни да уче, да се такмиче и покажу научено. Да од детета створимо одговорног човека, да пружимо шансу свима. Зато смо ту да пружимо подршку, да дамо знање, да образујемо и  васпитамо зато што дете треба да има шансу и услове за напредак. Зато школа Краљ Александар постоји, испуњава своју мисију, визију и то је један од разлога што желимо да будемо још бољи и снажнији. Увек тежимо да улепшамо постојеће, да задржимо постојећи изглед у новом руху кojи ћe да увек подсећа и да врати успомене и подстакне на ново размишљање. Да у ходницима буде увек деце, срећне деце  што су ту са нама и поред нас да их дочекујемо и пратимо даље. Желимо школу у којој принципијелно идемо даље и стварамо, непрекидно стварамо, увек ново и другачије, боље и лепше, где мењамо себе и друге. То треба да буде школа коју волимо, где наше умове напајамо знањем, где увек имамо разумевање и подршку, школа којој се радујемо. Наша обавеза је да нашој деци пружимо још боље детињство и боље услове одрастања, а они ће се нама већ у будућности одужити вредним радом и резултатима, казао је Сегер.

Плакете је уручио директор школе Горан Сегер

                                             ЗНАЊЕ И ТАКМИЧАРСКИ ДУХ

Школа остварује изузетну сарадњу са Министарством просвете, Школском управом, локалном самоуправом, црквом, школама из окружења, јавним и приватним предузећима и институцијама, појединцима, Саветом родитеља и бројним пријатељима школе.  Запослени у школи максимално су ангажовани на побољшању услова рада, али и мотивисању ученика зарад бољих резултата. У школи постоје бројне секције где ученици учествују сходно својим потребама и интересовањима. Многе културне и спортске активности су јединствене за ову образовну установу попут „Краљевских дана”, која постоји већ 19 година. Посебно треба истаћи  Ученичку задругу „Вредне руке ученика Краљ Александар“, кроз коју ученици исказују многобројне облике интересовања, а за узврат остварују бројне бенефите и уче се предузетништву. Бригу за будуће ученике показују кроз Дан отворених врата када су гости будући ђаци прваци и њихови родитељи. Изложбе које имају едукативни карактер организују се често, а теме су различите. Велику пажњу поклањају развоју спорта и изградњи спортске културе код ђака. Константно се ради на подизању културне свести код ученика и у том циљу организују ликовне колоније у оквиру ликовног удружења „Ђурина палета“.

Захвалнице запосленима

-Трудили смо се да будемо добри домаћини нашим гостима и организатори општинских и окружних такмичења из многих предмета. Поред такмичења организујемо велики број стручних предавања. Поносан сам на оно што смо остварили са ученицима на свим манифестацијама и такмичењима спроведеним у протеклој,  ни мало лакој години, где су освојене 324 награде и  много признања, нa резултатимa на завршном испиту ученика осмих разреда који су изнад  републичког просека. На тај начин  наши ученици,  учитељи, наставници  и вредно помоћно техничко особље доказали су квалитет и одговорност, као и изузетну креативност и жељу да нас представе у најбољем светлу. Поносан сам што смо опет уредили своју школу око свих улаза које наши ученици и запослени користе, што је Министарство просвете опремило школу новим рачунарима, Град Пожаревац инвестирао у боље и сигурне услове рада. Поносан сам, јер смо се стручно усавршавали како бисмо били још бољи, квалитетнији. Поносан сам на све вас, јер сте наши пријатељи и стално нам помажете препознајући  да се ваше улагање види кроз резултате које постижемо. Задовољство ми је што сам део овог колектива  који доприноси томе да  се све постиже договором и међусобним разумевањем. На крају, поносан сам на ученике, садашње и прошле, који са радошћу  кажу да похађају или су похађали нашу школу. Наравно, да је на нама и изазов да овакве резултате поновимо и наредних година, што ћемо са задовољством прихватити, ишчекујући  нове пројекте. Моја жеља је да се  сви заједно,  са   новом енергијом,  опет овде окупимо и  наредне године. Идеје за нове пројекте нам не мањкају, ако наставите да верујете у нас радоваћемо се новим садржајима и у наредним годинама, закључио је директор школе.

Награђени појединци и организације – пријатељи школе

                                     СЈАЈНОМ ОРГАНИЗАЦИЈОМ ДО ВРХУНСКИХ РЕЗУЛТАТА

Честитајући празник ученицима и запосленима, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић је подсетио да ова образовна установа у свом историјату бележи различите промене, и система рада и имена, али оно што је заједничко од оснивања до данас јесу високи стандарди који су је красили.

-До њих сте стизали сјајном организацијом, увек врхунским наставничким кадром и људима који су били на вашем челу. Сетимо се, непосредно после Другог светског рата носили сте назив „Школа број 3“, након тога од 1948. до 2002. године „Вељко Дугошевић“, а пре и после тога поносно сте представљали свој град именом „Краљ Александар Први“. Вашу мисију да ученицима пренесете знање својих врсних учитеља и наставника испуњавате свакодневно, свих ових година. Задатак Града је да вас у томе прати и помаже, улажући тиме првенствено у своје младе грађане. Они се под вашим кровом уче основама језика, математике, историје, географије, али и живота. Та лекција се изузетно успешно предаје у овој школи, а доказ томе је небројено успешних људи који су успели у Србији и у свету, а потекли су из ваших школских клупа. Зато је претходних година у вашу школу уложено доста средстава, а разлог тих напора првенствено је побољшање услова рада, што даље доводи до побољшања и квалитета извођења наставе, да би на крају сами ученици из ваших клупа отишли са још већим знањем, рекао је Мијатовић.

Из програма

Поводом Дана школе, директор Горан Сегер уручио је плакете епископу браничевском др Игнатију Мидићу, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Граду Пожаревцу, Предузећу за путеве Пожаревац и Милану Перићу.

У име добитника признања обратио се владика Игнатије: „Желим вам да још дуго трајете, да наставници одговорно врше свој задатак, а деца да воле школу, јер како год да је без ње не може“.

У наставку програма ученици и наставници извели су богат културно – уметнички програм, а запосленима, спонзорима и пријатељима установе за успешну сарадњу уручене су захвалнице.

                                                                                    Текст: Д.Динић

                                                                                    Фото: В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content