У Основној школи „Вук Караџић“ у Пожаревцу обележен је Дан ове образовне установе. Школа „Вук Караџић“ у Пожаревцу, иначе постоји 131 годину – основана је 1887. године као „Бурјанска школа“ да би од 1913. носила садашњи назив.

Директорка школе Лидија Ристић поздравила је госте међу којима су били начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић, чланице Градског већа Пожаревца Весна Пејић и Ана Миљанић, представници Министарства просвете, Српске православне цркве, директори других основних и средњих школа у Пожаревцу ученици и њихови родитељи као и наставници и пензионери Школе,  и подсетила да је знање најмоћније оружје којим свет може да се промени:

-Данас наша Школа слави свој 131. рођендан. Познато је да је Вук Караџић поставио темеље српског језика. Том диву, горостасу српске историје, ми доказујемо својим радом да слава његовог имена не може да избледи. У години за нама десило се много лепих ствари. Ученици, наставници и учитељи остварили су изузетне успехе на такмичењима с једне стране, а с друге стране уложена су велика материјална средства у санацију школских објеката.

 

                     Реконструисана зграда школе у Забели

За неколико дана подручна школа у Забели чија је реконструкција завршена, биће уз свечаност отворена за своје ђаке:

Школа у Забели је основана 1949. године и у њој су многе генерације завршиле осмогодишње образовање. У њој су радили изузетни наставници и људи. Како је старила само су генерације биле успешније, а школа је добила помало оронуо изглед. Захваљујући руководству Града Пожаревца и Канцеларији за управљање јавним улагањима Београд, ово наше издвојено одељење добило је ново рухо. Зграда је реновирана од пода до плафона, рекла је на свечаности поводом Дана школе директорка Лидија Ристић.

 

ТРИДЕСЕТ ТРИ МИЛИОНА ЗА ШКОЛУ

Осим што је реконструисана зграда подручне школе у Забели, у овој години је урађено још много тога на побољшању услова за образовање захваљујући средствима које су издвојили Град Пожаревац и Канцеларија за управљање јавним улагањима, додала је Лидија Ристић:

-У централној школи у току летњег распуста урађен је пролаз између школе и малог дворишта тако да наши ученици од првог до четвртог разреда имају свој излаз и двориште за време одмора. Поред тога урађена је реконструкција дела крова школе у Драговцу, фасада зграде у Живици, купљен је нов намештај за нека издвојена одељења, набављена су нова наставна средства и још много тога.

У реновирање, реконструкцију и опремање Основне школе „Вук Караџић“ у Пожаревцу ове године је уложено око 33 милиона динара, али то није све што је рађено. У Школи су поносни на ученике који су својим ангажовањем кроз наставу и ваннаставне активности са својим учитељима и наставницима постигли изузетне резултате на свим нивоима такмичења, од општинских до републичких:

-Паралелно са променом изгледа наших школа и наши ученици су вредно радили и оставили иза себе једну веома успешну годину. На такмичењима из свих области образовно – васпитног рада 212 ученика постигло је једно од прва три места на општинским, окружним и републичким такмичењима. Из овог се види да ентузијазам наших ђака не јењава. Они сваке године доносе све боље и боље резултате. То што су тако успешни у такмичењима и свим активностима зависи од оних који несебично троше своју енергију да ученицима пренесу знање и љубав ка учењу, а то су наши учитељи и наставници. Љубав према учењу али и својој земљи наши ученици су показали и на јавно одржаном часу „Србија у Великом рату“. Ученици осмог разреда наше школе су на великој сцени Дома културе одржали изузетан час из историје у чијој је реализацији учествовало 15 наставника и 50 ученика, рекла је Лидија Ристић додајући да је просвета одувек била темељ свих професија.

 

                      Признања ученицима, захвалнице наставицима

 

             

Директорка ОШ „Вук Караџић“, Лидија Ристић је поводом Дана школе свим ученицима који су на неком од такмичења освојили једно од прва три места уручила признања – било је их укупно 212.

Захвалнице су добили наставници и учитељи који су, како је приликом уручења директорка рекла, уложили труд и залагање да би ученици постигли тако добре резултате.

Захвалнице су уручене и пријатељима школе који су допринели развоју и квалитету наставе. То су  Град Пожаревац, Школска управа Пожаревац, Милена Несторовић, Надежда Петковић, „Пидра д.о.о.“ „Рама инжењеринг“, „Зоратурс“, Издавачка кућа „Клет“, „Дунав осигурање“, Удружење потомака за неговање традиција ослободилачких ратова Србије 1912 / 1920. из Пожаревца и Војин Николић.

 

У музичко – сценском програму који је припремљен поводом Дана Основне школе „Вук Караџић“ учестовали су заједно ученици и наставници.

Д. Деурић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content