2021-10-13T20:36:09+02:00 14. октобра, 2021. 06:58 |

Осам деценија од бомбардовања Раброва

Минутом ћутања, пригодним беседама и полагањем венаца на Меморијални споменик у центру Раброва, обележена је осамдесетогодишњица бомбардовања овог села од стране нацистичке Немачке у Другом светском рату.

Раброво је наиме 8. октобра 1941. године бомбардовала ескадрила од девет немачких авиона. Као да су бирали дан, напад се догодио у време када је на улицама било много људи из Раброва али и околних села, јер се славио празник. Процењује се да је било присутно више од хиљаду људи. Немачки бомбардери су извршили више налета, потом бацали бомбе и на крају митраљирали. О далекосежности бомби и метака сведоче жртве које су страдале и у другим селима а не само у Раброву, познато је да је један осамнаестогодишњак смртно страдао чак близу Мале Бреснице. Погинуле су 34 особе од којих четири детета, а рањено више од стотину. Скоро све куће у Раброву су у овој злочиначкој акцији биле оштећене. 

Помену жртвама крај Меморијалног споменика поред становника Раброва присуствовали су представници локалне самоуправе, борачких и страначких организација и Месне заједнице Раброво.