У Народном музеју Велико Градиште, јуче, 21. септембра,  отворена је изложба обележавања 80 година од бомбардовања Великог Градишта.

Детаљ са синоћњег догађаја                          Фото: Фејсбук страница Народног музеја Велико Градиште

На изложби су премијерно  приказане фотографије које се односе на немачке изворе који су фотографисали бомбардовање. Постоје индиције да су ово бомбардовање Великог Градишта и снимали са румунске стране Дунава.

Овом приликом промовисана ја књига о којој су говорили аутор предговора, магистар књижевности Љубимка Блажевић и магистар сликарства Драган Богичић, а за дизајн целог пројекта био је задужен Алекса Гајић.

Дневник, као историјски извор првог реда, 1941. године водио је Никола Михајловић који је у Велико Градиште дошао 3. априла те године, за чије се постојање до скоро није знало.

Овај историјски извор првог реда се као сценарио припрема за стрип албум који у Италији треба да уради Живорад Мишић.

Како истиче организатор изложбе, „филозофија фашизма није успела“ и о томе говоре и стихови градиштанског песника Новице Стокића који су синоћ представљени. Иначе, домачини се посебно захваљују Живораду Николићу и супрузи Олги, као и њиховој породици, градиштанском песнику Новици Стокићу, на његовој поезији,  Љубимки Блажевић на изванредној сублимацији између написаног дневника, и живота Николе Михајловића,  Алекси Гајићу, на изванредном тумачењу, његовог ликовног приступа и Мирослави Цицки Јефтић, на подсећање, једног сличног, трагичног догађаја бомбардовања, хвала свима, који су овај непоновљиви “метафизички моменат”, доживели 

Сваки посетилац добио је беџ као знак обележавања овог трагичног догађаја који се премијерно после 80 година показује, пре свега градиштанској, али и широј јавности Србије.

Share.

Comments are closed.

Skip to content