У Пољани, селу надомак Пожаревца, 18. и 19. августа, осамнаесту годину за редом одржавају су Сестрољински дани Преображења. Ову културно – духовну светковину по традицији организовали су Црквена општина Пољана, Месна заједница Пољана, КУД „Младост“, Етно секција Пољана, Центар за културу и Туристичка организација града Пожаревца, а под покровитељством града Пожаревца. Сестрољински дани Преображења осмишљени су и организовани са циљем да се сачува изворно народно стваралаштво, бројним духовним садржајем на светом месту православље уздигне на још виши ниво и сачува српска традиција саборовања. Веома садржајан сценски програм пратио је и бурним аплаузима подржао велики број посетилаца, међу којима су били градоначелник Пожаревца Бане Спасовић, председник Скупштине града Бојан Илић и члан Градског већа Дарко Мирковић.

Церемонијал свечаног отварања започет је Химном „Боже правде“, наступом најмлађих чланова фолклорне секције КУД-а „Младост“ Пољана и Сестрољинском здравицом коју је казивао народни појац Милија Радивојевић – Баја.

Осамнаесте Сестрољинске дане Преображења отворио је председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић, истакавши да велики празник Преображење Господње значењем и поруком све нас обавезује да православну веру, културу, традицију и обичаје поштујемо и негујемо и да се на сваком месту понашамо свесно и одговорно према духовном и културном наслеђу.

 -То што се овде већ 18 година људи окупљају да би прославили један од великих хришћанских празника, понајвише говори о домаћинима овог села који заједно са својим  духовником, оцем Радетом схватају значај саборности у Србији. Данас, више него икада, потребно је да се састајемо, разговарамо, дружимо и помажемо једни друге, а оваква места и прилике попут ове су најбољи за тај циљ. Баук одласка из земље и недовољног рађања и поред великих напора државе није у довољној мери заустављен. Баш због тога је важно да се што више окупљамо и подсећамо изнова и изнова, колико је леп живот који нам је дат од Бога и колика је његова мудрост и милост што нас је поставио баш у овом кутку планете. Само они који овде често долазе и бораве знају колико је леп Сестрољин у зиму, пролеће, а нарочито у ово доба, па нам је због тога овај почетак преображаја природе из лета у јесен посебно драг. Све то је разлог да оставимо у наслеђе и нашим потомцима да прославу Преображаја Господњег наставе довека, чувајући тако наше православље, као и Србију са што више људи у њој, казао је Илић.

                                                                                                          Аутор текста и фото: Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content