У периоду од 25. фебруара до 1. марта у организацији Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац одржава се традиционална, двадесет и друга по реду, Зимска школа за пољопривредне произвођаче Браничевског округа. Током предавања пољопривредници ће бити у прилици да се упознају са новим технологијама, мерама, могућностима и олакшицама које ће им обезбедити веће и квалитетније приносе у производњи.

 

            Директор ПССС Пожаревац Ненад Вујчић наглашава да је циљ да еминентни предавачи  пренесу знање пољопривредним произвођачима, те да се теме и предавачи бирају на основу њиховог интересовања.

            -Интересовање за ову школу је доста велико што говори о квалитету и рејтингу једне од најбољих школа у држави из ове области. Морам да се вратим 22 године уназад када су наше старије колеге на челу са директорком Милицом Митковић, Миром Стошић и Симом Стојшићем основали ову школу и поставили врло високе стандарде. На нама је да наставимо њиховим путем, да одржимо квалитет као и да дамо неки свој допринос раду школе. Имамо у плану да школа поприми међународни карактер и надам се да ћемо за то имати подршку Министарства и локалне самоуправе, рекао је Вујчић.

            Председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао да је крајем протекле године потписано 250 уговора са пољопривредницима кроз субвенције које додељује Град.

-У овој години за пољопривреду је издвојено 40 милиона динара и Град ће се трудити да ову област подигне на још виши ниво. Надам се да ћете на Зимској школи стећи нека нова знања, разменити искуства и идеје и да ће пољопривреда у овом крају ићи узлазном путањом, нагласио је Илић.

Отварајући Зимску школу, помоћник министра пољопривреде Александар Богићевић је казао да је потребно успоставити бољу вертикалну сарадњу између Министарства, локалних самоуправа, пољопривредних стручних служби, удружења и задруга.

Циљ је да се Министарство спусти у локалне самоуправе до самих пољопривредника и да направимо што бољу сарадњу, а све у циљу задовољења њихових потреба. Најбитније приликом израде локалних програма је да се спроводе мере које су сврсисходне, односно дају ефекат на терену, рекао је Богићевић.

Првог дана школе о актуелностима у текућој производњи пшенице са нагласком на квалитет зрна говорио је проф. др Мирослав Малешевић, док је нове хибриде кукуруза семенске куће „Syngenta“ представио дипл. инг. Владимир Рајковић.  О технологији гајења и сортименту кукуруза Новосадског института излагао је др Бојан Митровић. На Зимској школи заступљене су теме из сточарства, ратарства, заштите биља, воћарства, технологије и аграрне политике.

                                                                                                                      Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content