2019-10-17T09:46:24+02:00 17. октобра, 2019. 09:46 |

Основци у Лазници: Уз трпезу здраве хране

У Основној школи “Јован Шербановић“ из Лазнице обележен је Светски дан хране, у сарадњи са Институтом за јавно здравље Пожаревац, у оквиру кампање „Октобар, месец здраве исхране“, који се ове године обележава у више од 150 под слоганом: “Правилна исхрана  –  доступна и приступачна свима. За свет без глади”.

Иначе, у Србији се Светски дан хране обележава се од 2001. године, уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Наставници лазничке школе сваке године скреће пажњу својим ученицима и широј јавности на последице неправилне исхране, а пре свега прекомерне ухрањености и гојазности.

Тим поводом одржано је предавање и приређена већ традиционална изложба плодова на којој ученици исказују креативност и формирају свест о важности воћа и поврћа у људској исхрани. Поводом Дана здраве хране изведен је и културно уметнички програм у оквиру свечаности коју је отворио директор школе Неша Пећић.

Обележавању су присуствовала директори јавних предузећа и установа, наставно особље, ученици, родитељи, као и представници локалне самоуправе.

Обележавање овог важног датума сваке године подржава и Патронажна служба  Дома здравља Жагубица, из које подсећају да је  редовна и разноврсна исхрана  веома важан услов за добро здравље, на шта је у свом предавању подсетио и др Саша Дражиловић, испред Завода за јавно здравље.

На крају овог окупљања уследила је дегустација припремљене хране, која би требала што чешће да се налази на јеловнику свакога од нас.