2018-01-19T09:53:07+01:00 19. јануара, 2018. 09:53 |

ОСНОВНА ШКОЛА „СВЕТИ САВА“ У 2017.

Име школе –  изазов и обавеза

Протекла година у Основној школи „Свети Сава“ у Пожаревцу памтиће се као година у којој су наставне активности реализоване у складу са планом и програмом рада, а прегршт активности, уз ону основну – стицање знања, обогатиле су живот и рад ове институције. Богат садржај, ангажовање самих ученика и запослених као и признања која су стизала на адресу школе, били су повод да разговарамо са директорком Маргаретом Секуловић.

             – Прошлогодишње активности за ученике и запослене у овој школи започеле су припремом и обележавањем школске славе Свети Сава уз свечану академију, што за све нас представља посебан изазов, имајући у виду да наша институција управо носи име овог великог српског просветитеља. Већ током фебруара остварили смо значајну међународну сарадња са Словенијом. Наиме, на Међународној позоришној смотри у Марибору, у школи „Леон Штукељ“ наши ђаци извели су представу „Преображај, прича о једној младости“, и надамо се да ће оваква сарадња, уз помоћ локалне самоуправе бити настављена. Желим да поменем да је ОШ „Свети Сава“ била домаћин Општинске и Окружне књижевне олимпијаде и општинских и окружних надметања у биологији, док су у мају, у оквиру обележавања Дана школе,  на свечаној академији награђени ученици који су освојили неко од прва три места на општинским, окружним или републичким такмичењима. Са поносом истичем да је  међу њима било више од стотину ђака, истиче директорка.

Година богата активностима била је прилика и за учешће ученика на Дану девојака у Београду у оквиру Дана информационо комуникативних технологија, док је посебно значајна презентација школе била на Републичкој смотри стваралаштва „Под истим небом  нашег дома“ са темом „Свадба некада“, на којој су похваљени штанд и групни рад ученика са посебним потребама, а Даница Цакић, ученица II разреда освојила је друго место из ликовног стваралаштва. Наравно, ученици школе су се успешно представили и на Фестивалу младих програмом „Пусти бригу узми књигу“ као и драмским сегментом „Риба на дрвету“ која се бави дислексијом.

                           ПРОЈЕКТИ, РАДИОНИЦЕ, САРАДЊА, АКЦИЈЕ…

            Маргарета Секуловић

Уочи летњег распута у школи је успешно организован завршни испит, док је летњи распуст искоришћен за реализацију инвестиционих улагања:

 – Од стране Града Пожаревца, добили смо 6.246.000 динара и та средства  усмерили на санацију дела крова и громобранске инсталације у централној школи, санирани су тротоари око објекта и извршена је обнова санитарног чвора за ученике, тако да је почетак школске 2017/2018. године спремно дочекан. Овде могу да истакнем изузетну сарадњу са локалном самоуправом Пожаревца као и Месном заједницом Ћириковац, напомиње Секуловић.

Школска година у току, такође обилује активностима. У оквиру „Ноћи истраживача“ школа имала централно место у Француском културном центру и своју поставку на тему „Сваки занат је златан“, док је у току реализација пројекта „Културна традиција у савременом добу“, који обухвата сегмент мобилности наставника и посету земљама ЕУ ради размене и стицања искустава из области система образовања. Вреди поменути сарадњу са словеначком школом „Иван Цанкар“ у изради новогодишњих украса од рециклираних материјала, али и сарадњу са Организацијом „Урбан стрим“ кроз пројекат „Придружи се и ти“ који обухвата социјалну инклузију младих из осетљивих група. Ученици су били активни и у радионици декупажа са Удружењем „Чаробних руку дела“, сарађивали са Колом српских сестара Пожаревца, захваљујући чему су учествовали на манифестацији у Нишу на којој је ученица Мина Митић освојила прво место за рад „Хероине Великог рата“. Ту су и едукативна сарадња са Црвеним крстом, спортским асоцијацијама, реализација програма „Здраво растимо“, док се озбиљно пришло и активностима у међусекторској сарадњи на пројекту заштите деце од насиља. Школа сарађује и са Полицијском управом где се поред редовних предавања о безбедности деце у саобраћају, трговини људима, штетности наркотика, приређују радионице „Основи безбедности деце“. Остварена је и сарадња са свим културним институцијама Града, као и са ПУ„Љубица Вребалов“ и Центром за дневни боравак деце и омладине са посебним потребама.

                                                       ЕКО ШКОЛА

– Наша школа је у октобру добила зелену заставу и стекла статус Међународне еко школе, чему је претходио низ активности. Наиме, обележавали смо Дан енергетске ефикасности и Дан вода док је групни рад ученика под називом „Савин тетраленд“ освојио прву награду на Креативном еко конкурсу, чиме су школи додељена средства од 100.000 динара. Та средства определили смо за куповину пет парковских клупа којима смо започели формирање еко парка. Настављамо рад на различитим пројектима везаним за екологију, објашњава Секуловић.

Треба поменути професионалну сарадњу са Казнено-поправним заводом у Забели односно Пожаревцу који је у својим просторијама обезбедио адекватне услове за наставу штићеника.

– У септебру смо приредили доделу диплома полазницима у Забели, што је било једно врло занимљиво искуство, обзиром да су се уверили у то колико им образовање значи. Тај утисак стекао је и министар просвете који је посетио ова одељења, каже директорка. 

Вреди поменути да се комплетно наставно особље редовно стручно усавршава путем семинара, трибина, струковних скупова, да школа има одличну сарадњу са Саветом родитеља и Школским одбором, а средства које је обезбедио Савет искоришћена су за штампање Годишњег плана рада у виду публикације.

Влада Винкић