Ученике и наставнике у Основној школи „Свети Сава“ у Пожаревцу очекује зимски распуст, а током прва четири месеца наставе реализоване су све планиране активности. Осим редовне наставе у матичној школи у Пожаревцу, Школа има  и издвојена одељења четвороразредне школе у Ћириковцу, где постоје два комбинована одељења.  

У матичној школи функционишу и два комбинована  одељења ученика са сметњама у развоју. Рачунајући наставу за одрасле, укупан број одељења у овој школској години је 37. Поменуто образовање одраслих само је једна од специфичности  Основне школе „Свети Сава“. Реализује се већ једанаест година, а у оквиру образовања одраслих постоје одељења у матичној и два издвојења одељења  у мушком и женском затвору. 

Директорка школе Маргарета Секуловић истиче да је школа модерно опремљена.

-У школи у свакој учионици постоје лаптопови и видео бимови који омогућавају коршћење дигиталних уџбеника и савремених информационих технологија у настави. На тај начин желимо да ученицима олакшамо и да им омогућимо да на интересантнији начин усвајају наставно градиво које није лако.  

Деца су током првог полугодишта учествовала у различитим спортским такмичењима. Основна школа „Свети Сава“ више пута била је домаћин општинских и окружних такмичења, како за основне, тако и за средње школе. У току првог полугодишта одржан је и Дан отворених врата за будуће прваке и њихове родитеље. За ученике првог и другог разреда у школи постоји продужени боравак.

ПРОЈЕКТИ

Осим редовне наставе у школи се реализују разне ваннаставне активности, а оно што  Основну школу „Свети Сава“ сврстава у ред посебних школа у Републици јесте укљученост у пројекте које финансира програм “Еразмус +”, како оних који се односе на редовну наставу, тако и на образовање одраслих. 

Основна школа „Свети Сава“ једна је од девет установа, укључујући предшколске установе, основне и средње школе, која је за наредни петогодишњи период добила од Еразмуса акредитацију, односно обезбеђена су финансијска средства за стручно усавршавање и мобилност ученика и наставника до 2027. године.  

Ученици и наставници током 2023. путоваће  у Пољску, Финску, Грчку, Француску, Шпанију, Италију и Турску.

-Ученици и наставници који учествују у Еразмус, али и другим пројектима,  ни на један начин нису оштећени када је у питању наставни процес. Деци се пружа посебна подршка, а наставницима се обезбеђују стручне замене. Еразмус пројекти су само један аспект рада школе, а оно што је најважније је настава, истиче директорка.

-Сви ученици и наставници имају велику добит од тога, јер је реч о еколошком, културолошким или пројектима који се односе на правилно коришћење модерних технологија и интернета. Деца на овај начин упознају традицију и културу других земаља што утиче на толеранцију и уважавање различитости, а посебно бих истакла развој језичких компетенција како ученика, тако и запослених,  додаје Секуловић истичући велико ангажовање координатора тима за пројектне активности, наставника историје Петра Пантића, који доста времена користи на организацију и проналажење партнерских школа.   

У току првог полугодишта осим одлазака ученика и наставника на мобилности у Берлин, Немачка и Напуљ, у Италији, било је и  посета група из других земаља, Грчке, Бугарске и Француске у оквиру пројекта „Нека засија сунце у нашим школама“. 

– У оквиру пројекта „Светла, камера, акција“ посетили су нас гости из  Португалије, Шпаније, Италије, Пољске и Турске. Наставници школе путовали су на састанак координатора у Пољску у оквиру образовања одраслих. Реч је о завршници пројекта СИГЕ, а као његов продукт настао је приручник за коришћење игара у образовању одраслих. Реч је о веома озбиљном документу који је јавно доступан, а радили су га наши наставници, истиче Секуловић.

Неколико наставника из школа које се баве образовањем одраслих посетили су ОШ „Свети Сава“. Реч је о запосленима  школе „Вук Караџић“ из Крушевца, која образује малолетнике који се налазе на издржавању казне затвора , као и наставници Буђановачке школе, која се такође бави образовањем одраслих, а издвојена одељења има у затвору у Сремској Митровици. Тај пројекат је  на тај начин проширен ван територија Пожаревца. 

ЗА ПРАВЕДНО КВАЛИТЕТНО ОБРАЗОВАЊЕ

Школа је  тренутно укључена и у један национални пројекат финансиран од стране швајцарске фондације „Пестолоци“, а који реализује  Центар за интерактивну педагогију из Београда уз подршку Министарства просвете. Назив пројекта је „Партнерство за праведно квалитетно образовање“, а  Основна школа „Свети Сава“ је фокус школа. Одабрана је као једна од три фокус школе у Србији, а партнерске школе су јој пожаревачке школе „Доситеј Обрадовић“ и „Вук Караџић“. Пројекат се бави свим активностима које утичу на равномеран и квалитетан упис. Он се релизује већ три године, а ових дана завршава се  његова прва фаза.  

У оквиру овог пројекта ученици Основне школе “Свети Сава”, односно четрдесеторо ученика  и шесторо наставника рачунајући и оне из остале две фокус школе, из Прокупља и Шапца,  имало је привилегију да борави у Дечијем селу у Швајцарској. 

-То су незаборавна искуства, а боравак од седамнаест дана је велики бенефит. Наредне године путоваће и деца из партнерских школа, најављује директорка. 

Захваљујући овом пројекту наставници су добили велики број сати стручног усавршавања, а ученици подршку у техничким средствима. Кроз пројекат, односно акциони план, иницирана је израда новог Акта о реонизацији који је усвојила Скупштина града на једној од претходних седница. 

-Овим актом тачно је одређена територија са које се ђаци уписују у одређену школу, како би упис био што равномернији. Све школе су добро опремљене, како училима, тако и кадровски, те нема разлода да упис не буде равноправан и ниједна школа не заслужује да буде заобиђена, потенцира Секуловић.

Прелазак на једносменски рад

Када је реч о инвестиционим улагањима очекује се да Школа изради пројекат за потпуну реконструкцију. Када се обезбеди пројектна документација моћи ће да се конкурише у различитим фондовима, а разлог је проширивање простора због преласка на једносменски рад.   

Када је реч о поменутом пројекту са партнерским школама, како прошле тако и претпрошле године било је више заједничких акција у областима акваристике, школе цртања, снимање филма…  До идеја се долазило на основу резултата анкете спроведене међу ученицима.

-У оквиру завршнице прве фазе спроведена је активност „Партнерство без граница“ , у којој је учествовало шездесет ученика из три поменуте пожаревачке школе. Завршна конференција одржана је у Београду, а све активности представљене су 27. децембра у Основној школи „Доситеј Обрадовић“. Круна заједничке акције биће филм  „Алиса у школи чуда“ у који су укључени ученици све три школе. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content