Oсновна школа „Вук Караџић“ у Пожаревцу постоји од 1887. године, а име Вука Караџића носи од 1914. У школи се тренутно образује 815 ученика распоређених у 44 одељења. Однедавно је на челу ове школске установе Дејан Животић. Дужност директора преузео је 28. новембра ове године. Поред централне у саставу школе налази се и шест подручних школа: у Забели, Драговцу, Брежану, Живици, Дубравици и Батовцу.

На крају  календарске 2022. године са новим директором разговарали смо о ситуацији у школи на почетку његовог мандата и о плановима који га, заједно са запосленима очекују у 2023. години.

Дејан Животић

       -Према ономе што сам затекао могу рећи да је у минулој календарској години много тога урађено у овој школи коју је донедавно водио Владан Видојевић. Са својим искуством он ће бити велика подршка овом колективу и мени и убудуће с обзиром на то да остаје у настави па ћемо се сви заједно трудити да завршимо оно што је већ започето а и да отпочнемо нешто ново, истиче Животић и додаје да је лане реконструисана ограда у малом дворишту школе, уређени су ученички тоалети, обновљена фасада на унутрашњем делу школе – атријуму, набављен нови школски аутомобил и обезбеђена наставна средства неопходна за квалитетну наставу. Купљено је 15 пројектора и 36 лаптопова који су допринели савременијем раду ученика и њихових наставника. Вредност ових радова и набавки је око 5 милиона и 750 хиљада динара. Ови пројекти реализовани су захваљујући локалној самоуправи Пожаревца која је већим делом учествовала у обезбеђивању средстава и Министарсту просвете Србије, које је такође имало удела у финансирању, напомиње Животић чија су очекивања да ће се ова сарадња наставити и у наредној години.

       Колектив је планирао да у 2023. години среди двориште у централној школи односно хидрантску мрежу, да се уреде учионице, замене клупе и столице, поставе пројектори и остала нова школска помагала у свим учионицама (лаптопови, пројектори, паметне табле). 

      -Жеља нам је да се професионалним односом уздигнемо на још виши ниво што се тиче наставе и рада у школи с обзиром на то да увек има места за боље. Постоји потреба за отварањем још једног одељења дневног боравка. Тренутно у постојећем боравку имамо 65 ученика по чему испуњавамо услове да уместо једног имамо два одељења. У том случају обезбедили би квалитетнији боравак ученицима који време после наставе проводе под будним оком стручњака, каже директор.

     Тренутно је ова школа са још две у Пожаревцу – „Свети Сава“ и „Доситеј Обрадовић“ као и у партнерству са локалном самоуправом Шапца, учесник у Пројекту под називом „Партнерство за праведно и квалитетно образовање“. Реч је о пројекту реорганизације која треба да омогући праведно и квалитетно образовање односно правилну уписну политику која подразумева да се уписом у школску и предшколску установу обухвате сва деца која живе на територији једне општине, у овом случају Града Пожаревца. 

     Према речима Животића у наредној години планирају се и одређени радови у издвојеним школама. За сада је најуређенија школа у Забели. Средствима добијеним од Канцеларије за јавна улагања, ова школа је скоро реконструисана од темена до крова и представља један леп и модеран објекат којом се поносе сви у ОШ „Вук Караџић“. 

       Понос школе су и њени ученици који редовно, учествујући на разним такмичењима, доносе медаље и похвале. Према последњим резултатима, на општинским такмичењима заузели су  20 првих места, на окружним такође 20, а на републичким три најбоља пласмана. 

        У новембру ове године редакција и чланови новинарске секције у школи издали су 13. број Вукове ризнице. Једна од порука на страницама овог ђачког листа могла би се и овако протумачити: Са навршених 135 година школа нам је све старија али и модернија. Досадашњи успеси стављају нас пред нове, више циљеве, а пошто ми знање, креативност и енергију имамо, ти циљеви су лако оствариви.  

                                                                                                                                                              Р. Н.         

Share.

Comments are closed.

Skip to content