Позивајући се на последње податке Републичког завода за статистику, неки портали објавили су ових дана да је највећи раст зарада у Србији у овој години остварен у једној општини Браничевског округа, у Кучеву. Просечна плата  сада износи око 59.019 динара, док је прошлогодишњи просек зарада  био  49.599 динара.  У чему је тајна овог успеха?

Према речима председника Општине др Ивана Рајичића, више је разлога који су томе допринели.

– Први је долазак инвеститора у општину Кучево, а други је програм мера које је локална самоуправа предузела према привредницима са територије општине Кучево. Настојали смо да запошљавамо искључивио локално становништво. Када су инвеститори у питању један од најзначајнијих је компанија  Кока-кола  ХБЦ, која је током  маја овде отворила пунионицу „Роса Хомоље“ у коју је уложила више од 6 милиона  еура и запослила 65 радника, са тенденцијом даљег повећања броја запослених.  Други значајан послодавац је је компанија Зи ђин, која је у својим погонима у Мајданпеку упослила више од 220 радника са територије Кучева.  Како се порез на зараде уплаћује по месту пребивалишта радника то је у овој години уочен и значајан бенефит у општинском буџету“, истиче председник Рајичић и додаје да је локална самоуправа економски развој поспешила и кроз програм ЛЕР -а којим су за привреднике опредељена  средства у износу од 20 милиона динара за запошљавање око 20 радника.

Председник Србије Вучић и председник Општине др Рајичић

– Такође, заједно са Националном службом за запошљавање, кроз програме активног запошљавања становништва издвојили смо 6 милиона динара и тако помогли нашим суграђанима да отворе 37 нових, самосталних радњи што је резултирало порастом прихода од самосталне делатности са 11,5 милиона динара у 2021, на 20 милиона динара у овој години. То је наравно допринело расту укупних прихода од пореза на доходак са 124,5 милиона у прошлој на 164 милиона динара у овој години, каже председник и подсећа да са растом зарада у јавном сектору неминовно расте и просечна плата у општини  која је тако са 49. 599 порасла на 59. 019 динара.

Share.

Comments are closed.

Skip to content