skrining (1) Решењем Министарства здравља и Канцеларије за скрининг при Институту за јавно здравље „Батут“, одлучено је да Дом здравља Пожаревац, на територији града Пожаревца, од јануара 2016. године отпочне организовани скрининг рака дојке. Скрининг обухвата жене старости од 50 до 69 година и има за циљ смањење процента обољевања и смртности жена од ове малигне болести. Преглед је у потпуности бесплатан, са или без овереном здравственом књижицом.

-Према процени становништва из 2014. године, жена је укупно 11 256. У једној години потребно је прегледима обухватити половину, што је 5 628 жена, а то  значи да се скрининг понавља сваке друге године. Ми смо за почетак кренули са позивањем жена за које имамо податке и адресе. Одзив је добар, за првих шест недеља урађено је 120 мамографија. Нешто мање од 10 посто жена у другом читању било је са позитивним налазима и те жене се сада налазе у поступку даљих испитивања и дијагностике. Користим прилику да се обратим свим женама и да их позовем  да дођу у Службу за здравствену заштиту жена, истиче начелница Службе др Весна Лакић.

Носилац овог посла је Дом здравља Пожаревац, одосно Служба за здравствену заштиту жена, која врши организовано позивање, позивним писмом у виду флајера, који се шаље на кућне адресе са бројем контакт телефона на који се жена јавља да закаже преглед код свог изабраног гинеколога, како би ушла у сам поступак спровођења скрининга.

-Поступак скрининга се састоји у томе да се жена јави изабраном гинекологу, након чега се попуњава образац који је потребан за клинички упут, затим се опредељује где ће се извршити снимање. Сама мамографија се технички изводи у Служби радиологије у Дому здравља Пожаревац и у Служби радиологије Опште болнице Пожаревац. У поступку скрининга врши се двојно читање налаза. Прво читање раде радиолози Дома здравља Пожаревац, а друго радиолози Опште болнице Пожаревац. Тамо где се у, погледу налаза, сложе оба нивоа читања, ситуација је јасна. Жена се позива код изабраног гинекога да јој саопшти резултат и укључује се у процес поновног позивања на мамографију за две године. За случајеве где се пронађе неслагање између првог и другог читања, или се пронађу патолошки мамографски налази, обавља се треће читање које врши радиолог, супервизор из Опште болнице Смедерево. Ми смо дужни да у року од шест недеља завршимо сву дијагностику. Ако је налаз позитиван, жена се позива код гинеколога и након допунских испитивања упућује на одређена дијагностичка испитивања у Општу болницу Пожаревац или на терцијални ниво, а то је Институт за онкологију и радиологију Србије. Уколико би се пронашао позитиван налаз и потврдило малигно обољење, лечење таквог пацијента иде на терет државе, рекла је др Лакић.

 

И.В.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content