2019-12-18T12:51:20+01:00 18. децембра, 2019. 12:51 |

Отвара се гранични прелаз Усије – Нова Молдава

Окончани су радови на реконструкцији граничног прелаза Усије-румунски град Нова Молдава, па ће 20. децембра биће пуштен речни саобраћај између пограничних општина на Дунаву у овом делу Србије и Румуније. Услови за то, по речима председника Општине Голубац  др Небојше Мијовића стекли су се обновом обалоутврде и прилазних путеве, опремањем царине и објеката граничне полиције као и изградњом понтона за безбедан прилаз пловила. Представници голубачке општине обавили су и прву, пробну вожњу трајектом после које су констатовали да рампа на прелазу може да се подигне .

А све је почело много раније, пре 26 година када је гранични прелаз код Усија, између тадашње Југославије и Румуније отворен, али је саобраћај стопиран због ратних сукоба, НАТО бомбардовања… Пре шест година, тачније 2013, Србија и Румунија поново су се окренула овом граничном прелазу, потписале Споразум о његовој реконструкцији и коначном успостављању речног саобраћаја. Споразумом је договорено финансирање  Пројекта „Успостављање трајектне линије на Дунаву између Голупца и Нове Молдаве“  средствима из ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Румунија.  Замисао су спровеле општине Голубац и Велико Градиште са српске и општина Нова Молдава и Округ Караш Северин са румунске стране.

Основни циљеви овог пројекта су унапређење пограничне инфраструктуре и привредне конкурентности у пограничним областима као и унапређење сарадње локалног пограничног становништа са обе стране Дунава. Бенефити ће досегнути и много даље: успоставиће се чвршћа сарадња између два  округа, Караш Северин и Браничевски, и две републике – Румуније и Србије.

 Укупна вредност пројекта је 2.352.674 евра, од којих је Општина Голубац  инвестирала 247.071 евро.

– Без средстава ЕУ све ово не бисмо остварили.  Циљ је на крају постигнут, успостављамо  транспорт путничких возила и људи трајектом преко водно – граничног прелаза  између Нове Молдаве и Голупца што ће омогућити остваривање  одрживог друштвено – економског развоја  две суседне земље, каже први човек Општине Голубац  др Небојша Мијовић.

                                                                                                                                                  Љ. Настасијевић