Од 14. до 22. октобра, у Малом Црнићу, одржава се 51. Фестивал драмских аматера села Србије. У протеклих педсет година уметничког раста, трајања и успона, ФЕДРАС се потврдио као прво лице множине залагања и одушевљења генерације стасале у Малом Црнићу и Стигу. У том подухвату сјединили су се уметност, младост и немирење са датом провинцијалном уклетошћу и мртвилом. Сагледавајући значење и зрачење ФЕДРАС-а кроз протеклих педесет година, потврђује се његов настанак, трајање и деловање, својеврстан трајно отворен уметнички чин, непрекидни позив на стваралачки бунт и супростављање. Онако како би сви ствараоци желели и ФЕДРАС је усмерен и мотивисан ка све успешнијем окупљању аматерских позоришних уметника и њиховим све вишим уметничким дометима.

Са отварања Фестивала

У име организатора добродошлицу гостима је пожелео директор Центра за културу Никола Томић. Он се овом приликом захвалио општинском руководству, Министарству културе и информисања, установама, предузећима и појединцима који помажу да Фестивал траје.

Никола Томић

Обраћајући се присутнима на отварању 51. ФЕДРАС-а, председник Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић је истакао да се у години после великог јубилеја наставља са обележавањем, оплемењивањем, надоградњом и одржавањем онога што је одавно започето, а то је промоција глумачког аматеризма не само општине Мало Црниће, већ и целе Србије.

Малиша Антонијевић

-Ово је место окупљања свих оних који поред свог занимања имају и велику љубав према позоришту, али свакако уз то иде и велики дар према глуми и управо кроз ту љубав подстичу и младе нараштаје да пронађу себе и тиме подстакну у њима и жељу да позориште и глуму одаберу као животни позив. У духу заједништва, пријатељства, љубави и сарадње ређају се генерације, долазе и одлазе глумачке трупе али остаје ФЕДРАС. Многа су позната имена српског глумишта посетила нашу општину за време трајања Фестивала, много је њих изразило жељу да се поново врати и многима се та жеља и испунила и управо је то један од разлога због кога могу да закључим да је засигурно ФЕДРАС тај који је за време свог трајања центар културног збивања браничевског округа. Ово је фестивал такмичарског карактера и жеља је сваког учесника да понесе ласкаву али престижну титулу победника ФЕДРАС-а, те из тог разлога велика је одговорност и на жирију овогодишњег Фестивала да донесе строгу али праведну одлуку, закључио је Антонијевић.

Овогодишњи Фестивал својом беседом отворила је драмска уметница Данина Јефтић, честитајући на упорности и истрајности да се очува бисер српске културе.

Данина Јефтић

-Аматеризам је стваралаштво засновано пре свега на љубави. То је први контакт са уметношћу, са узбудљивим процесом стварања који води до рађања уметничког дела. Сваки професионалац своје корене вуче из аматеризма, јер је то место где оно најискреније и најчистије у човеку се рађа, а касније и негује до највиших остварења. Готово сваки аматер размишља о преношењу те љубави према лепоти, уметности и пријатељству на своје потомке. Мало Црниће негујући ФЕДРАС негује и аматеризам, већ пола века, поручила је Данина Јефтић.

Фестивалску заставу подигли су полазници глуме

Фестивалску заставу подигли су полазници школе глуме, а у културно – уметничком делу програма наступили су Народни оркестар Центра за културу, женска певачка група „Арија“, живот ФЕДРАС-а представила је Данијела Божичковић Радуловић, док је стихове песме „Отаџбина“ казивао Стефан Павловски. Уследила је представа „Др“, домаћина ОАП „Бранислав Нушић“, у режији Невене Ракочевић.

Женска певачка група “Арија”

                                                                  Текст: Д.Динић

                                                                  Фото: В.Милић

Share.

Comments are closed.

Skip to content