2021-10-15T10:25:40+02:00 15. октобра, 2021. 10:25 |

Отворен јубиларни 50. ФЕДРАС

Од 14. до 22. октобра у Mалом Црнићу одржава се јубиларни 50. Фестивал  драмских аматера села Србије. ФЕДРАС је био, у протеклих педесет година уметничког раста, трајања и успона и потврдио се као прво лице множине залагања и одушевљења оне генерације стасале у Малом Црнићу и Стигу, која је бојажљиво и скромно веровала у смисао и разлоге позоришног говора и уметности. У овом подухвату сјединили су се уметност, младост и немирење са датом провинцијалном уклетошћу и мртвилом. Сагледавајући значење и зрачење ФЕДРАС-а кроз протеклих 50 година, потврђује се његов настанак, трајање и деловање, својеврстан трајно отворен уметнички чин, непрекидни позив на стваралачки бунт и супростављање. Онако како би сви ствараоци желели и он је усмерен и мотивисан ка све успешнијем окупљању аматерских позоришних уметника и њиховим све већим уметничким дометима.

Обраћајући се присутнима на отварању 50.ФЕДРАС-а, председник Општине и Организационог одбора Фестивала Малиша Антонијевић је истакао да јубилеј који се обележава свакако је доказ да у свим прошлим годинама, у неким веома турбулентним по нашу земљу, ФЕДРАС је трајао и истрајао у томе да окупља људе по педесети пут у континуитету.

-Постоје разне врсте љубави, свако их на себи својствен начин доживљава, али повод данашњег окупљања и јубилеј који обележавамо свакако је доказ да је љубав према позоришту овде, у Малом Црнићу, у средишту стишке равнице, вечна. Она траје, радо се сећа прошлости, али и има јасне погледе у будућност. Загледавши се у прошлост можемо видети неуморну жељу људи ове општине да се развијају у сваком смислу, а посебно можемо приметити и њихову жељу да развијају уметност, књижевност и културу. Почевши од часописа „Стиг“, само две године касније, људе, заљубљенике у драмски аматеризам, почео је да окупља фестивал који је из године у годину био све популарнији, и постао препознатљив на културолошкој мапи Србије. За све ово време жеља нам је била не да чедо названо ФЕДРАС љубоморно чувамо, већ да га што је могуће више поделимо – у почетку са гостима, а сада већ са осведоченим пријатељима ФЕДРАС-а и општине Мало Црниће, рекао је Антонијевић.

ФЕДРАС је данас покрет у култури српског народа. Он истински зрачи српским културним просторима што потврђује и Вукова нагарада коју је ФЕДРАС добио за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији. Од значаја за успон и ширење ФЕДРАС-а било је и то што је он у оквиру програма имао и сталне пропратне манифестације, као што су изложбе сликара и вајара, гостовање драмских уметника, музичких ансамбала, балетских игара, књижевника. То само говори колики значај на развој културног живота у општини Мало Црниће, али и шире је имао ФЕДРАС. Морамо поменути и оне који су за то заслужни и који су покренули прву организацију овог фестивала, а то су: Милисав Миленковић као идејни творац, Драгослав Живадиновић, Богољуб Ивковић, Србољуб Митић, Мића Несторовић, Ана Дудаш, али и сви остали који су несебично дали свој допринос.

Овогодишњи Фестивал својом беседом отворила је драмска уметница Снежана Савић, честитајући на упорности и истрајности да се очува бисер српске културе.

-Учешће аматера у укупним културним достигнућима Србије веома је значајно. Аматеризам је стваралаштво засновано на љубави, посвећености, ентузијазму. То је први контакт са уметношћу, са узбудљивим процесом стварања који воде уметничком делу. Он је извор драгоцених стваралачких снага, изразитих талената. Аматеризам и професионализам су комплементарни – први као добровољни посвећеници, а други наравно као професионалци који раде свој посао од кога живе. Он је драгоцени беочуг наше културе и по масовности и по квалитету, поручила је Снежана Савић.

Фестивалску заставу подигла је Ана Дудаш, песникиња из Малог Црнића и један од оснивача Фестивала. У културно – уметничком делу програма наступили су Хор „Одјек“ Музичке школе „Стеван Мокрањац“, оркестар „Нови звучни талас“, стихове песме Милисава Миленковића „Похвала Стигу“ казивао је драмски уметник Лепомир Ивковић, а водитељ програма била је Нина Радуловић. Приказан је и документарни филм који је настао на основу архивских снимака, фотографија и монографија које бележе претходних 50 година постојања драмске уметности на ФЕДРАС-у.

У сали Скупштине општине отворена је ликовна изложба академског уметника Радета Првуловића, једног од овогодишњих добитника Октобарске награде. Говорећи о његовом раду, академски сликар из Петровца на Млави Драган Милосављевић је казао да су изложене скулптуре прозрачне и транспарентне и представљају комбинацију празнине и пуноће.

Након отварања изложбе уследила је представа „Просјачка опера“, домаћина ОАП „Бранислав Нушић“, у режији Невене Ракочевић.

Текст:Д.Динић

Фото: В.Милић