2019-06-25T08:25:45+02:00 25. јуна, 2019. 08:25 |

Отворен „Виминацијум фест“

Други по реду „Виминацијум фест – митови стари и нови“ синоћ је отворен концертом доајена глумишта бивше Југославије Радета Шербеџије који је наступио уз бенд „Западни колодвор“. На самом почетку химну „Востани Сербие“ извео је Градски хор „Барили“ под уметничким руководством магистра Каталин Тасић.

            Пожаревац овим јединственим фестивалом на коме су проткани прошлост, садашњост и будућност потврђује да је утемљен на очувању свих културолошких вредности, како у уметничком, тако и у позоришном животу са богатом и великом традицијом.

            Обраћајући се присутнима, председник Скупштине града Пожаревца Бојан Илић је истакао да захваљујући овом фестивалу утисак је да Виминацијум оживљава и духовно, подсећајући нас тако да су култура и уметност вечни, и да су на овом месту вековима раније имали плодно тло.

            -Пожаревац је још раније имао значајна културна окупљања која су инспирисана великим уметницима попут Милене Павловић Барили и Миливоја Живановића. Временом су она нашла своје место у календару љубитеља уметности, не само у Пожаревцу већ и шире. Прошле године са великим задовољством смо пригрлили идеју о оснивању новог позоришног фестивала, по много чему јединственом у овом делу Европе. „Виминацијум фест – митови стари и нови“ се одржава на локацији која је у исто време и једно од најзначајнијих места великог Римског царства на Балкану. Виминацијум, некадашњи велики град и војни логор, имао је и развијену културну и уметничку сцену. На тим темељима, прошле године започета је нова традиција да се позориште, у свом пуном сјају, поново нађе у Виминацијуму. Тај сјај ове године потврђује и селекција представа, као и концерт Радета Шербеџије и оркестра „Западни колодвор“. Током другог по реду фестивала наши аплаузи биће упућени и ка такмичарским представама које нам стижу из Загреба, Темишвара, Новог Сада и Љубљане. Наком проглашења победника, 30. јуна глумци Народног позоришта из Приштине и Позоришта „Зоран Радмиловић“ из Зајечара, у част победника одиграће представу „Жене из Троје“. Сматрам све нас који ћемо из вечери у вече, пратити ову ванвременску позоришну магију изузетно привилегованим, казао је Илић.

            Директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић је подсетила да је Пожаревац колевка културе одакле су потекли највећи великани позоришне уметности чији трагови живе и данас у сећањима и на филмском платну и даскама које живот значе.

            -Жанка Стокић, Миливоје Живановић, Живка Матић, само су неки од великана који сведоче историју настанка позоришне уметности, у чију част смо посветили и највеће културне манифестације. Вечерашњи „Виминацијум фест“ наставља да у овом предивном амбијенту чува уметност и позориште на величанствен начин окупљајући уметнике из читавог региона, нагласила је Галина Перић.

            Отварајући овогодишњи „Виминацијум фест“ директор Археолошког парка „Виминацијум“ др Миомир Кораћ је рекао:

-Када се родите о вама одлучују три парке које одређују судбину: чиме ћете се бавити, да ли ћете бити успешни и срећни. Три парке су се удружиле и овде за овај фест, а то су Град Пожаревац, Центар за културу и Археолошки парк „Виминацијум“. Удруженим снагама кренули смо да направимо нешто, што ће једнога дана бити наш Единбург. Требаће да и даље сви заједно покренемо све своје снаге да учинимо овај фестивал европским.

                                                                                                                      Д.Динић