Поводом обележавања осамдесет година од почетка Другог светског рата и масовног стрељања талаца у Краљеву у октобру  1941. године,  у галерији Народног музеја у Краљеву, 13. октобра, отворена је изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“. Изложбу групе аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног музеја, употпуњену предметима из историјске збирке Народног музеја Пожаревац, реализовану под покровитељством Града Пожаревца и Града Краљева, свечано је отворио директор Историјског института САНУ у Београду проф. др Александар Растовић.

М.Милишић, Д.Гучанин, др Ј. Николић и проф.др А.Растовић

На отварању изложбе говорили су помоћник градоначелника Града Краљева Милош Милишић, задужен за културне манифестације, директор Народног музеја Краљево Дарко Гучанин и директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић. Свечаности отварања изложбе присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, Епархије Жичке СПЦ, представници културних институција из Краљева и медији.

Кроз изложбу „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“ посетиоце су водиле ауторке др Маријана Мраовић, Наташа Милошевић Дулић и др Јасмина Николић, као и аутор музеолошког дела поставке Драган Јацановић. Изложба у Краљеву реализована је у организацији Народног музеја и Историјског архива из Краљева и Историјског архива и Народног музеја из Пожаревца.

У првој недељи поставке ову изложбу су организовано посетили ученици краљевачких основних школа и Клуб књижевника из Франкфурта, а 20. октобра 2021. одржана је промоција издања Музеја жртава геноцида из Београда „Идентитети жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941“ историчарке Силвије Крејаковић.

У Народном музеју у Краљеву изложба ће бити отворена до 13. новембра 2021.

Share.

Comments are closed.

Skip to content