2021-05-11T08:34:58+02:00 11. маја, 2021. 08:34 |

Отворене три пешачке стазе у Голупцу

Запослени у Друштву за развој туризма „Тврђава Голубачки град“ спремно су дочекали почетак овогодишње туристичке сезоне. На Празник рада – Први мај отворене су три нове пешачке стазе које је ово Друштво осмислило заједно са Бициклистичко-планинарским друштвом „Голубац“ и Туристичком организацијом ове подунавске општине.У присуству око 150 планинара и љубитеља природе из седам планинарских друштава и удружења Србије, стазе су отвориле директорка Друштва за развој туризма „Тврђава Голубачки град’’ Искра Максимовић и в.д. директорка Туристичке организације Марија Богић.

-Реч је о стазама „Пут руја и јоргована“, „Голубачки прстен“ и „Пут духовног здравља Голубачка тврђава – Манастир Тумане’’. У госте нам је дошао велики број планинара из региона и нашег окружења, из планинарских друштава „Горњак“ из Петровца на Млави, „Врх“ из Кладова, „Дели Јован“ из Неготина, „Старица“ из Мајданпека, „Штубеј“ из Кучева, „Вукан“ из Пожаревца и планинари из Београда. Наше Друштво формирано је 2012. године. Имамо и бициклисте и планинаре, 30 активних и око 20-ак повремених чланова, каже председник Бициклистичко-планинарског друштва Голубац Ненад Раденковић који најављује изградњу Планинарског дома у атару Националног парка „Ђердап“.

Постављање камена темељца очекује се почетком наредне године. Раденковић по овом питању очекује наставак добре сарадње са Туристичком организацијом Општине, Тврђавом Голубачки град, локалном самоуправом и Националним парком „Ђердап“.

Истога дана када су отворене поменуте три пешачке стазе, љубитељи пешачења одржали су шетњу на стази „Голубачки прстен’’ у дужини од 7 километара коју су прешли за три сата.

Љ.Н.