У Концертној сали Школе за основно и средње музичко образовање „Стеван Мокрањац“ синоћ је отворено XVI Међународно такмичење дрвених дувача „Пожаревац 2019.“. Добродошлицу учесницима и гостима овом приликом упутио је професор Зоран Марић, директор Музичке школе, док се потом, пожелевши успех такмичарима обратио и доцент  на одсеку Филолошко уметничког факултета у Крагујевцу Карољ Марочик, члан жирија у категорији флаута.

Потом је уследио целовечерњи концерт нашег уваженог кларинетисте Вељка Кленковског, првака Београдске филхармоније и професора на Факултету музичке уметности у Београду, који је ове године у жирију категорије кларинет. Велковски је уз клавирску сарадњу Александра Синчука  са ФМУ Београд извео дела Шумана, Камиј Сен-Санса, Беле Ковача и Мајка Гарсона.

За овогодишње Међународно такмичење дрвених дувача, које је уз Град Пожаревац подржао велики  број установа, предузећа и појединаца,  пријављено је 176 ученика из 54 школе, од чега је 26 учесника из школа у Србији, док су остали из Словеније, Црне Горе, Македоније, Републике Српске, Федерације БИХ, Хрватске , Аустрије и Бугарске.

Према плану, данас је на програму надметање такмичара из категорије флаута и саксофона.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content