2020-11-17T12:34:28+01:00 17. новембра, 2020. 12:33 |

Отворено писмо: Новац за прославу Нове године оболелој деци

Слободан Васић, одборник ДЈБ у Скупштини града Пожаревца и председник Управног одбора Удружења Солидарност Онлине обратио се отвореним писмом градоначелнику и члановима Већа, у име три пожаревачке породице, за лечење чије деце се сакупља новац.

-Реч је о Душану, Павлу и Луки, три наша драга дечака, којима време, и док ја вама ово пишем и док ви ово читате, неумитно круни последњу наду у излечење и нормалан живот. Молим вас да средства, која због зле ситуације у којој се нашао читав људски род, неће бити потрошена за прославу и дочек Нове године, преусмерите за лечење и помоћ овим младим животима и њиховим породицама. Решење увек постоји, ако су нам душе чисте, а мисли правичне. Важно је да то решење буде у складу са законом, а ми мислимо да једно решење јесте. На седници Скупштине града направите предлог пренамене тих средстава и усмерите их на давања за социјалну заштиту и невладине организације. Направите конкурс на коме би се та средства поделила организацијама које делују на територији града Пожаревца и у свом статуту имају помоћ и финансирање лечења деце. Удружења ће тај новац као помоћ уплатити на рачуне ове три породице, стоји у писму.

Пожаревљани су већ својим давањима успели да сакупе трећину неопходних средстава.

-Верујем да дневно доносите десетине одлука о оваквим питањима. Али, с времена на време, пред Вас неко изнесе питање од изванредног значаја. Изузетне важности. Иако изузетно пипаво и танано, као и сама срж која се одговором на то питање решава. Да или Не. Живот или нешто друго. Млади, млађани живот или занемаривање, одбацивање и заборав. Бирократија према свима нама уме да се понесе као велики и страшни лавиринт. Лавиринт у коме се и највећи Тезеји изгубе, забораве пут назад и још теже, изгубе визију о томе шта их чека испред и због чега су у тај лавиринт и ушли. Када пред Вас дође ово питање не ускратите овим младим животима шансу слегањем рамена, одмахивањем руком или уздахом сажаљења. Не одбацујте унапред изазов као немогућ, већ искористите прилику да се присетите због чега се бавите овим послом и када сте последњи пут донели одлуку која је толиким људима била значајна, а неколицини људи све на овом свету. Будите онај који води из мрака бирократије, а не још један у низу бескорисних душа која безнадежно бауља мемљивим ходницима Минојеве палате. Велики људи, када је важно, нађу решење или на крају барем знају да су све урадили покушавајући, а за ове младе животе важније никада није било. Они други, недорасли правим изазовима, каквих је заборав препун, пред овим питањима прво у себи кажу НЕ, а онда на глас кажу ТЕШКО, да би на крају одмахнули руком и изразили жаљење. За праву одлуку у овом питању, имате снажно одобравање великог броја грађана. Наш правни тим је става да постоји могућност да се ово, једино исправно, решење може спровести у оквирима закона и Ваших и овлашћења Скупштине града. Ми ћемо Вам, као представници једине опозиционе опције у скупштини, по овим питањима пружити безрезевну подршку, стоји у отвореном писму.