2020-03-24T14:10:22+01:00 24. марта, 2020. 14:10 |

Ово је наш начин борбе са вирусом

КАКО ГРАЂАНИ ПРОВОДЕ ДАНЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

У којој су мери креативност и потреба за културним садржајима снажне и моћне покретачке силе људског дух, јасно су показали наши суграђани управо током ових дана ванредног стања. На друштвеним мрежама појавиле су се поставке и излагања настала из различитих хобија, али и професионалног ангажовања. Несебично деле своју уметност, боре са на свој начин против корона вируса.

Тако је рецимо Новица Антић поставио cвоју прву изложбу слика акварела. То исто је урадила Људмила Јовановић на инстаграму са својим сликама из Сочија, где живи. Мирољуб Манојловић је објавио своја вредна издања научно – историјских радова. Такође је Андрев Мелер три сата уживо пустио десетак својих трака са Фестивала „Exit“. Милица Пућо је то учинила сетом електронске музике, а Весна Живановић са Градским хором. Милица Ивковић је са планинарским друштвом објавила сет фотографија из свог албума.

Н. Антић

– Епидемија овог вируса свима нама је променила животе и сви смо у тескоби свог животног и радног простора. Култура која окрепљује душу сада је недоступна, осим преко интернета. То је био разлог да прошле недеље предложим свим мојим пријатељима да свако направи презентацију свог хобија или фотографија из архива. Људи се баве свим и свачим и то може дати идеју и другим људима заточеним због вируса да се и они нечему новом посвете док су у изолацији. Време ће им проћи брже и испуњеније, каже Новица Антић, новинар, сликар, писац, вајар.., и додаје:

– Очекујем глумце аматере да направе видео клипове монолога из неке своје представе, књижевнике са цитатима и причом о свом делу, љубитеље природе о пешачењима по нашпим дивним крајевима, фотографе са својим фотографијама, оне који имају албуме са летовања да направе своје приче, песнике… То ће нас окупирати да стварамо, да правимо нешто што ће другима пријати и орасположити их, насмејати или једноставно видети људе и у другом издању. Морамо очувати дух, иначе нам не гине „породични рат“, јер нисмо навикли да будемо заједно оволико дуго. Па ето, нека нам људи приуште да осетимо културу виртуелно, на даљину.

А. М.