У Пожаревцу ће се од 30.  августа до 1. септембра, по 56. пут одржати Љубичевске коњичке игре, међународна спортско – туристичка манифестација под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића, који је уједно и почасни председник Организационог одбора Игара.

Иначе, Пожаревцу је прошле године Туристичка организација Србије доделила „Туристички цвет“, награду за Љубичевске коњичке игре као најбољу манифестацију у Србији.

Према речима в. д. директора Туристичке организације Града Пожаревца Василија Балдића, припреме за овогодишње Игре увелико трају. Осим градског хиподрома, на коме ће се одвијати такмичење вишебојаца и трке коња, уређују се и простори у Љубичеву, као и у центру града где ће се организовани дефиле учесника Игара, коњичка парада и пратећи програми.

-Радови на хиподрому су у пуном јеку, уређују се и заливају тркачке стазе, прве пробе терена имали смо 11. августа, када је организован Куп за пехар председника Републике. Први пут ове године, квалификације за Љубичевски вишебој организоване су нешто раније, тако да су полуфиналисти Љубичевског вишебоја, који ће наступити у суботу, 31. августа, већ познати, истиче директор ТОГП-а и додаје:

-Музички програм овогодишњих Игара одвијаће се на две локације, имаћемо две   бине, једну у центру града, у Табачкој чаршији, а другу на Стадиону малих спортова. Потрудили смо се да задовољимо све музичке укусе. У центру града, први наступ заказан је за среду, 28. август, када ће концерт одржати Борис Петровић, први глас Србије. Након њега, исте вечери, публика ће уживати у песмама музичког састава „Lexington band“. Паралелно, на Стадиону малих спортова наступиће локални бендови и рок групе. Дан касније, 29. августа, на Тргу ослобођења солистички концерт одржаће певач Ренато Хенц, након кога ће се представити рок састав „Црвена јабука“. Упоредо, на Стадиону малих спротова заказан је концерт Симфонијског оркестра „Гвардија“. У петак, 30. августа, по завршетку коњичке параде, концерте ће у центру града одржати Милош Радовановић и Сергеј Ћетковић, док ће посетиоце Стадиона малих спортова забављати ди џеј. Субота, 31. август, резервисана је за Лепу Брену и Стефана Живојиновића, док ће на Стадиону малих спортова бити организована Смотра фолклорних ансамбала, а концерт ће одржати Драгица Радосављевић Цакана са својом етно певачком групом, најавио је директор ТОГП-а Василије Балдић.

Поштанска марка, коверат и жиг

Пошта Србије је у част 56. Љубичевских коњичких игара, 15. августа пустила у оптицај поштанску марку у шалтерским табацима номиналне вредности од 27 динара, пригодан коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Уметничку обраду марке урадио је академски сликар „Србијамарке“ Бобан Савић.

У оквиру Љубичевских коњичких игара, у организацији Удружења ситних животиња „Љубимац“, у складу са вишегодишњом традицијом одржаће се Међународна продајна изложба птица, кунића, украсне живине… Отварање изложбе је у петак, 30. августа.

Једна од пратећих манифестација је и Ликовна колонија Друштва српско – грчког пријатељства „Ристо Колоњас“, која ће бити организована на Тулби, на простору око Спомен обележја „Пожаревачки мир“. У организацији Историјског архива биће отворена изложба посвећена моди у периоду од 1880. до 1929. године под радним насловом „Сусрет Истока и Запада“.

Традиционално, у Градском парку Пожаревљане и њихове госте у данима ЉКИ очекује изложба меда и медоносних производа.

-Током овогодишњих ЉКИ све културне установе биће отворене и на располагању посетиоцима. Сви који дођу у наш град биће у прилици да се детаљно упознају са историјом, културном баштином и туристичким потенцијалима којима располаже овај крај Србије, каже Балдић.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content