Према подацима Пољопривредне саветодавне и стручне службе Пожаревац, на подручју Браничевског округа под кукурузом се налази око 53 хиљаде хектара, а сунцокретом је засејано око 18 хиљада хектара. Како ове две пољопривредне културе подносе велике количине падавина које су обележиле не само јун и јул ове године већ и почетак августа? Према мерењима, у јуну је пало више од 150 литара кише, а у јулу око 80 литара по квадратном метру. У првим данима августа просек је 25 литара.

             „Oва количина падавина је добродошла усевима кукуруза. Оно што је још важније за разлику од претходних, ове године није било високих температура у фази опрашивања уз довољну количину падавина у фази наливања зрна. Приликом обиласка терена уверили смо се да усеви кукуруза из првог рока сетве улазе у фазу зрења. На појединим парцелама млечна зрелост полако прелази у воштану зрелост. Приближавамо се крају вегетације, пољопривредници који су на својим парцелама под кукурузом у потпуности применили пуну агротехнику, могу да очекују стабилне приносе, каже Јоргованка Влајковац, саветодавац и стручни сарадник за ратарство у ПССС Пожаревац.

             И усеви сунцокретра у одличној су кондицији, опрашивање и наливање су били добри па се могу очекивати и стабилни приноси.

            „Једини негативан ефекат овако великих падавина уз високу температуру може бити појава болести код сунцокрета, која, као и код овогодишњег рода озиме пшенице, може да утиче на смањење приноса. У фази у којој се тренутно сунцокрет налази, не постоје агротехничке мере које би могле да спрече развој болести код ове културе на главици и стаблу, сазнајемо од  Јоргованке Влајковац.

Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content