2019-12-04T10:22:30+01:00 4. децембра, 2019. 10:22 |

„Палета Ђуре Јакшића“ у школи „Краљ Александар I“

У организацији Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ и Основне школе „Краљ Александар Први“ у Пожаревцу, протекле суботе, у просторијама ове образовне установе одржана је трећа по реду Међународна ликовна колонија под називом „Палета Ђуре Јакшића“.
Свој уметнички таленат и креативност, осликавајући сликарска платна кистом, показало је 47 младих сликара, ученика свих пожаревачких школа, као и десет одраслих уметника.
Тема овогодишње колоније била је „Наша школа из маште“, међутим учесници су и поред тога, могли да сликају по сопственом нахођењу.


Светлана Покрајац, професорка ликовне културе у ОШ „Краљ Александар Први“ истакла је да су талентована деца, уметничка дела стварала заједно са еминентним сликарима од којих су могли да добију и одређене савете у вези технике рада, колорита…
-С обзиром на то да наша школа ове године прославља 80 година постојања, највећи број учесника колоније био је управо из наше образовне установе. Надам се да је ово једно велико задовољство за ученике и нас професоре, али и родитеље који су засигурно поносни на таленат који њихова деца поседују, рекла је Покрајац.
Директор Школе Горан Сегер захвалио се свима који су подржали ову активност и додао да се кроз реализацију оваквих програма, ученици друже, размењују искуства, стичу нова пријатељства.
-Надам се да ће из неких нових сликарских техника проистећи нека нова уметничка дела. Ово је прилика да се деца покажу и докажу, а своје мајсторство презентују и другима, рекао је Сегер искористивши прилику да се захвали онима који су у претходне три године били део ове колоније, а чији радови красе зидове школе, нагласио је Сегер.


Сликари нису крили задовољство што се по четврти пут друже и стварају уметничка дела са децом.
Габријела Вујић, наставница ликовне културе у ОШ „Стефан Дечански“ у Београду, чланица је УЛС „Ђура Јакшић“, које успешно годинама уназад ради под руководством Снежане Милошевић. Како је рекла, уметници се радују сваком наредном дружењу са младима.
-Приликом сусрета упознајемо нове колеге, али и сазнајемо нешто ново о сликарским техникама. Данас је велико задовољство учествовати на једном оваквом догађају, посебно када знате да на њему учествују и деца, изјавила је Вујић.
Средства за организацију колоније обезбедио je Град Пожаревац.

М. П.