Са панел дискусије

У сали Скупштине Града Пожаревца одржана је панел дискусија на тему праћења спровођења новог Закона о заштити података о личности, којој су присуствовали руковаоци података о личности и представници организација цивилног друштва.

Циљ панел дискусије био је разматрање примене новог Закона о заштити података о личности и сагледавање могућности за његову бољу примену. Током састанка, повереник за информације од јавног значаја за заштиту података о личности Милан Мариновић представио је актуелни тренутак у заштити података о личности у Републици Србији.

-Сведоци смо да сваког дана постајемо такозвани еграђани, све ређе остајемо условно говорећи обични грађани и потребно је наћи границу. Немогуће је спутати развој друштва, али то треба каналисати на тај начин да наша људска права, посебно права на приватност односно заштиту података о личности буду што мање угрожени. Том циљу служе разне активности повереника, а ово је једна од најзначајнијих коју спроводимо у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији, Немачком агенцијом за развојну сарадњу ГИЗ и YUCОМ –ом, истакао је Милан Мариновић.

Панел дискусије, које се у склопу пројектне подршке реализују у 15 одабраних јединица локалне самоуправе, посебно су значајне и за подизање свести шире јавности и информисање грађана.

-На данашњем скупу упозорићемо на опасности и ризике, указаћемо на могуће одговоре, али и на неки начин релаксираћемо људе да сами почну да се брину о својим подацима о личности и да заштиту својих личних података узму у своје руке. Највеће опасности вребају на друштвеним мрежама, интернету и треба бити јако опрезан приликом давања података, јер се тешко могу повратити. Наши подаци су на неки начин постали вреднији од новца, због тога што новац можете изгубити, али га можете и повратити. Податке када једном дате, више не можете повратити и због тога треба бити јако опрезан поготово када су у питању деца. На друштвеним мрежама не треба објављивати куда се деца крећу до школе, која места посећују, јер увек има оних који немају добре намере, закључио је повереник.

Саветник за владавину права у Немачкој агенцији за развојну сарадњу ГИЗ Петар Антић је подсетио да се панел дискусија организује у оквиру пројекта „Јачање владавине права у Србији“ који је финансиран од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, а имплементира га ГИЗ.

-Пројекат има за циљ подршку имплементације акционог плана за Поглавље 23 и између осталог активности које се тичу заштите података о личности. У оквиру ове групе активности подржали смо организацију ових панел дискусија, као и обуку лица која су задужена за заштиту података о личности у локалним институцијама. Такође је подржано унапређење мониторинга имплементације Закона о заштити података о личности, а планирана је и подршка у изменама Закона, која ће се покренути током ове године. Оно што је тренутно најскорије, јесте припрема израде акционог плана за недавно усвојену Стратегију заштите података о личности, казао је Антић.

                                                                                                           Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content