У Александровцу, у општини Жабари, поводом тродневне манифестације „Пантелејмонски дани“, окупио се велики број мештана и гостију ове браничевске општине.

На сам празник Светог Пантелејмона служена је свечана литургија и резан славски колач, а овогодишњи колачар је Културно – уметничко друштво „Александровац“.

Иначе, организатор манифестације је КУД „Александровац“, уз подршку мештана и Месне заједнице Александровац, а под покровитељством Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Жабари и Општине Жабари.

Четрнаесте „Пантелејмонске дане“ званично је отворила директорка Центра за културу „Војислав Илић Млађи“ Јелена Стојадиновић:

– У порти цркве посвећене Светом Николају, имамо прилику да уживамо у културној баштини и традицији нашег  народа. Вечерашњи домаћин, КУД „Александровац“,  на најбољи начин чува културно наслеђе овог краја, а заједно са својим гостима потрудили су се да по 14-ти пут део те традиције пренесу и нама. У времену када техника и технологија све више напредују, велико је задовољство видети толико људи који кроз игру и песму, народне обичаје и традицију, чувају народно стваралаштво, истакла је Стојадиновић, и додала:

– Кроз игру и песму огледају се искуства и укуси многих поколења, која су се вековима усавршавала  и преносила са колена на колено. А сви ми заједно имамо задатак да све то пренесемо и генерацијама које долазе. Наша земља је мала, али сваки њен део препун је народног стваралаштва које има непроцењиву вредност.

У оквиру културно – уметничког програма, поред домаћина КУД „Александровац“ и културно – уметничких друштава из општине Жабари, наступили су и КУД „Младост“ из Пољане и КУД из Пругова. Присутне је забављала и естрадна уметница Снежана Бабић Снеки. У оквиру другог дана организовано је гурманско такмичење у кувању пасуља и гулаша у коме су најуспешније биле ветеранке КУД-а „Александровац“, док су чланови Ловачке секције спремили најбољи гулаш. Након гурманског такмичења наступила су културно – уметничка друштва „Коларац“ из Колара, „Света Тројица“ из Бобова, „Ђурђевдан“ из Новог Села, „Жикица Милосављевић – Шпигел“ из Каменова и „Ливадица“ из Доње Ливадице.

Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content