2020-02-16T09:44:09+01:00 16. фебруара, 2020. 09:34 |

„Паркинг сервис“ Пожаревац: Нова Б зона добила прве локације

            ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац званично је пустио у рад две локације нове Б зоне, то су Блок Синђелић, ограђени паркинг простор у Синђелићевој улици и Блок Даворјанке Пауновић, паркинг простор који се простире од раскрснице улица Његошеве и Јована Шербановића, и наставља се на Улицу Даворјанке Пауновић, код Електромораве (на слици).

О пројекту Блоковског паркирања доста се причало прошле године. Да подсетимо, реч је о увођењу нове Б зоне у блоковима зграда, у центру града, где станари имају највећи проблем паркирања, обзиром на то да су ти простори узурпирани од стране осталих возача. Нова Б зона подразумева да сви они који живе у тој зони имају право на повлашћену станарску паркинг карту по цени од 380 динара на месечном нивоу, а за све остале возаче цена започетог часа паркирања је 60 динара и максимално време паркирања ограничено је на 120 минута. СМС број за нову Б зону је 8120.

 

Станарска паркинг карта у блоку – 380 динара

Блок Синђелић – грађани са пребивалиштем у улицама Синђелићева, Табачка чаршија, Трг ослобођења и Лењинова улица

Блок Даворјанке Пауновић – грађани са пребивалиштем у Улици Даворјанке Пауновић

                                               СЛЕДИ УРЕЂЕЊЕ ЈОШ ДВА БЛОКА

             Решењем о утврђеним општим, посебним и блоковским паркиралиштима, које је у јануару месецу донело Градско веће Пожаревца, утврђене су прве четири локације нове Б зоне, блокови: Синђелић, Даворјанке Пауновић, Моше Пијаде – иза зграда „Ламела“ и  Чеде Васовића, тзв. насеље „Ђура“.

       М. Паповић

          – Прошле године стигло је доста предлога од грађана и управника зграда, тако да су за сада ове четири локације препознате као најалармантније. Њиховим уређењем и увођењем у систем наплате решићемо проблем паркирања аутомобила највећег броја грађана који живе у центру града, с тенденцијом ширења ове зоне на друге локације у будућности, каже директорка ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац Марија Паповић.

Правилником о начину и условима коришћења јавних паркиралишта за повлашћене кориснике, дефинисано је да право на повлашћену станарску паркинг карту у Блоку Даворјанке Пауновић имају искључиво грађани са пребивалиштем у тој улици, док у Блоку Синђелић право на ову повлашћену паркинг карту имају грађани са пребивалиштем у улицама: Синђелићева, Табачка чаршија, Трг Ослобођења и Лењинова.

        – На овај начин желели смо да грађанима који живе у самом центру града, дакле у улицама око главног кружног тока, где је проблем паркирања најизраженији, омогућимо да и у Синђелићевој улици паркирају своја возила, јер ће у овом блоку сигурно пре моћи да нађу слободно паркинг место, обзиром на то да ће Б зона за све оне који не живе у блоковима бити најскупља зона за паркирање, додала је Паповић.

             За све остале возаче нова Б зона биће зона у којој ће увек моћи да нађу слободно паркинг место када долазе у град да на сат или два обаве неки посао, по нешто вишој цени, као што је екстра зона у неким другим градовима.

Блок „Синђелић“:  Грађани са пребивалиштем у улицама Синђелићева, Табачка чаршија, Трг ослобођења и Лењинова улица

        Захтев за остваривање права на повлашћену станарску паркинг карту грађани могу да поднесу на шалтерима у управној згради Паркинг сервиса, у Улици Воје Дулића 28, радним данима од 7.30 до 20 часова и суботом од 8 до 14 часова.
У наредном периоду, са лепшим временом, креће се са уређењем још два блока, то су Блок Моше Пијаде, иза зграда „Ламела“ и Блок Чеде Васовића тзв. насеље „Ђура“.

Пројектом Блоковског паркирања решиће се дугогодишњи проблем грађана који живе у централној зони града и уредити површине унутар блокова које су у лошем стању обзиром да нису сређиване више од 30 година од када су зграде и изграђене.