Тренутна епидемиолошка ситуација није уздрмала рад Јавног комуналног предузећа „Паркинг сервис“ у Пожаревцу, које 2021. годину окончава успехом већим од планираног.

Почетком године, подсетила је директорка Марија Паповић, Паркинг сервис почео је са издавањем месечних паркинг карти за гаражу у Таковској улици. На овај корак, како је рекла, Паркинг сервис одлучио се на захтев корисника услуга. У питању је највеће јавно паркиралиште у централној зони града, где је најтеже наћи слободно паркинг место у току дана. 

– Максималан број паркинг картица који се може издати је 50, обзиром на то да преостали број паркинг места мора да буде у употреби за једночасовно паркирање. Све ово показало се као јако корисно и ефикасно како за кориснике гараже, тако и за кориснике јавних паркиралишта уопште, истакла је Паповић.

„PARKING PASS“ КАРТИЦОМ НА ЧЕТИРИ ПОСЕБНА ПАРКИРАЛИШТА

    Марија Паповић

Од маја текуће године, Паркинг сервис располаже новом услугом. Реч је о такозваној „parking pass“ картици са којом су грађани увелико упознати. Паповић је задовољна мером у којој је ова услуга заживела међу корисницима.

-У питању су три врсте „parking pass“ картица, ограничене на период од 24 часа,  три дана и седам дана. Обзиром на то да на посебним паркиралиштима не постоје месечене и дневне паркинг карте, а да су у питању паркиралишта која се налазе у централној зони града, ову врсту услуге увели смо како бисмо што већем броју корисника омогућили да се у току дана паркирају дужи временски период у самом центру града. Оно што је значајно за „parking pass“ картице јесте да се оне могу истовремено користи на сва четири посебна паркиралишта за време на које су ограничене. Једном картицом, у временском периоду на који је она ограничена, неограничен број пута можете улазити и излазити на свим посебним паркиралиштима, нагласила је директорка ЈКП „Паркинг сервис“.

БЛОКОВСКЕ ЗОНЕ

Ове године, пуштен је у рад блок Ламела, на чему су грађани који живе на овој локацији дуго инсистирали.

  Осим тога, Паркинг сервис је у претходном периоду отворио још два паркиралишна блока, у улицама Даворјанке Пауновић и Синђелићевој. Према речима Марије Паповић, остало је да се „Б зона“ уведе у блоку зграда „Ђура Јакшић“. Паркинг сервис учествовао је у изради пројектног задатка за уређење овог простора, расписана је јавна набавка за израду урбанистичког пројекта, те ће овај пројекат највероватније бити реализован до краја 2022. године. 

-У „Б зони“ станарска паркинг карта на месечном нивоу кошта 380 динара. За све остале возаче који се паркирају у овој зони, време паркирања ограничено је на два сата, а цена започетог сата паркирања је 60 динара. Намера нам је била да све остале кориснике преусмеримо у друге зоне, то јест у друге делове јавних паркиралишта, општих или посебних, а да паркирање у Б зони омогућимо станарима.. Већ првог дана за зону Ламела издато је више од 50 станарских паркинг карти. Ово је данас једна уређена зона, у којој нема непрописно паркираних возила, у којој увек можете да нађете слободно паркинг место, чак и уколико не живите на овој локацији, рекла је Паповић.

ПАРКИНГ „ПИЈАЦА“

Паркинг Пијаца

Директорка пожаревачког Паркинг сервиса осврнула се и на овогодишњу реконструкцију паркинга „Пијаца“. Уређење овог паркиралишта захтевало је постављање нове асфалтне подлоге, јер је стара била дотрајала. Такође, паркинг је захтевао мало другачију организацију паркинг простора и кретања возила унутар паркиралишта. 

-Сви радови окончани су у рекордном року, у периоду од месец и по дана. Паркиралиште је током реконструкције за возаче било затворено само две седмице, када се асфалтирало. Радови су подразумевали и измештање улаза и излаза са паркинга, постављање новог острва и паркинг кућице, сета рампи, комплетне нове опреме, а ту је и бројач паркинг места на самом улазу, рекла је Паповић захваливши се свима који су учествовали у реализацији овог пројекта. 

Паркинг Дом омладине

-Реконструисани паркинг простор пуштен је у рад 2. августа када је наша фирма прославила 15 година постојања. Тога дана за све кориснике омогућено је бесплатно паркирање, истакла је Паповић и додала да је Град Пожаревац 5,4 милиона динара определио за реконструкцију партерне подлоге, док је ЈКП „Паркинг сервис“, из сопствених средстава, за опремање паркиралишта уложило око 2 милиона динара.  Такође, истовремено је замењена и наплатна кућица на посебном паркиралишту „Дом омладине“, чиме је и овај паркинг преуређен, а колеге су добиле нов и лепши простор за рад.

Реконструкција паркиралишта „Начелство“  и  Блок „Ђура Јакшић“

Програмом пословања ЈКП „Паркинг сервис“ за 2022. годину планирана је комплетна реконструкција посебног паркиралишта „Начелство“ у Дринској улици, коју ће у потпуности финансирати Паркинг сервис. Планирано је партерно уређење у износу од 2,2 милиона динара. Осим тога, биће набављена нова паркинг кућица, нови сет рампи, бројач паркинг места на улазу, као и нова ограда.  Комплетна инвестиција износиће око 5 милиона динара. Такође, након добијања урбанистичког пројекта за који је набавка у току и израде главног пројекта, Паповић се нада да ће до краја године и грађани који живе у блоку „Ђура Јакшић“ добити лепше и функционалније паркиралиште, на коме ће, након увођења Б зоне, увек моћи да пронађу слободно паркинг место.

 

ЗАХВАЛНИЦА  УДРУЖЕЊА ПАРКИРАЛИШТА СРБИЈЕ

Круна петогодишњег залагања и рада запослених у ЈКП „Паркинг сервис“ Пожаревац стигла је недавно. Наиме директорки Марији Паповић је, у Аранђеловцу, поводом двадесетогодишњице од оснивања Удружења паркиралишта Србије, уручена захвалница Удружења за допринос у раду Удружења и развоју делатности паркирања. 

– Ово признање нам говори да све што је урађено у претходним година није прошло незапажено.Слободно могу истаћи да се све оно што Паркинг сервис данас пружа својим корисницима у Пожаревцу, може мерити са свим оним што имају корисници јавних паркиралишта у Београду, Новом Саду и Нишу.  

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content